Prethodni članak
Sljedeći članak

Prometna mladež u borbu protiv baletana

Uoči početka hodočasničke sezone u najvećem hrvatskom nacionalnom svetištu, Mariji Bistrici ponovno je aktualiziran pro


Uoči početka hodočasničke sezone u najvećem hrvatskom nacionalnom svetištu, Mariji Bistrici ponovno je aktualiziran problem reguliranja parkiranja na javnim i privatnim parkiralištima. Po svemu sudeći, ove se godine Općina u borbi protiv tzv. baletana dobro naoružala, osiguravši velik broj parkirališnih mjesta na općinskom zemljištu, a za svaki slučaj u pomoć su pozvane i snage jedinice prometne mladeži.


Uvježbani k´o baletani

Naime, višegodišnji problem u Bistrici predstavljaju Bistričanci koji u želji da povećaju svoj kućni budžet, u vrijeme hodočašća širom otvaraju vrata svojih dvorišta i nude parking skupo ga naplaćujući. -Ti ljudi koji tradicionalno svako ljeto stoje na cesti, a svoje su mahanje rukama kojim vabe goste u dvorišta toliko uvježbali da djeluju poput baletana, prava su sramota za Mariju Bistricu- moglo se čuti na mnogim sjednicama bistričkog Poglavarstva i Vijeća.

Naravno, zaradu od naplate parkirališnog prostora «baletani» ne prijavljuju, pa ne plaćaju ni porez, što je prema mišljenju Poglavarstva krajnje nekorektno prema onima koji uredno podmiruju svoje obveze prema državi. Još prije deset godina bistričko je Poglavarstvo donijelo odluku da se u privatnim dvorištima parkiranje naplaćuje po 10 kuna, te da vlasnici dvorišta od tog iznosa 10 posto uplaćuju u općinski proračun, međutim ta odluka do danas nije zaživjela.

U svakom slučaju, hodočasnici će i ove godine u Mariji Bistrici imati na raspolaganju velik parkirališni prostor kod groblja, na zaobilaznici i kod benzinske pumpe na koje će ih, nakon što prođu potrebnu obuku usmjeravati jedinice prometne mladeži u koje se na provedeni natječaj prijavilo devet djevojaka i jedan mladić.

S obzirom da cijena parkiranja u Mariji Bistrici nije mijenjana desetak godina, članovi Poglavarstva odlučili su povisiti cijenu za automobile s 10 na 15 kuna, te za autobuse s 50 na 70 kuna po danu, što je, kako je rečeno na posljednjoj sjednici Poglavarstva, puno povoljnija cijena u odnosu na onu koju naplaćuju baletani u svojim dvorištima, odnosno koje se naplaćuju u Zagrebu, ali i u susjednim zagorskim gradovima i općinama.


Rakijica dobrodošlice

Prema riječima rektora Svetišta Majke Božje Bistričke, mnogim bistričkim obiteljima koje nude svoja dvorišta za parkiranje automobila nije u prvom planu samo zarada. Naime, već tradicionalno za vrijeme hodočašća oni ugošćuju obitelji iz udaljenijih krajeva.
-Svoje goste dočekuju s velikim veseljem, s rakijicom i sokom. Te su se obitelji tijekom godina toliko povezale da je njihovo poznanstvo prešlo u prijateljstvo i činjenica je da pojedini hodočasnici ne žele svoj automobil parkirati nigdje drugdje već samo u dvorištu svojih dobrih znanaca. U takve bi se domaćine trebali ugledati oni koji nude parkirališni prostor u svojim nepokošenim i neurednim dvorištima- naglasio je rektor Svetišta.

Zagorski List


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook