Prethodni članak
Sljedeći članak

[INA – VELIKA PLJAČKA] Svi uhićeni ostaju u zatvoru

Na računu tvrtke ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti


Svih petero uhićenih u velikoj pljački INA-e ostaje u istražnom zatvoru, piše index.hr.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS-Ulaganje ostalo je još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti, piše index.hr.

Ministar gospodarstva, Davor Filipović, koji je bio član nadzornog odbora INA-e, sazvao je hitan sastanak s upravom te tvrtke.

Sastanak je zakazan za 9 u Ministarstvu gospodarstva, a uz najavu sastanka iz Filipovićevog ministarstva poručeno je da je ministar od hrvatskih članova uprave zatražio da sazovu Nadzorni odbor i od uprave traže očitovanje o slučaju.

Filipović je, podsjetimo, u Nadzorni odbor Ine imenovan krajem prošle godine. Pljačke u Ini događale su se, barem prema onom što je objavio DORH, između ljeta 2020. i ljeta ove godine.

Iz vlade su najavili da će Filipović dati izjavu prije sastanka u ministarstvu, oko 8:50 sati.

Filipović je na početku čestitao institucijama na otkrivanju goleme pljačke u Ini.

"Bio je nekih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost, moram ih razočarati. Sporni ugovor potpisan je dva mjeseca prije nego što sam došao u NO. Sve se događalo od 2020. poznato je tko je tada bio u NO, tko je bio predsjednik uprave Ine...

Zatražit ću reviziju plinskog biznisa 2020. Ta revizija će obuhvaćati i ulogu Uprave i Nadzornog odbora, cijene plina, ugovore... Važno je napraviti i reviziju internih kontrola", rekao je.

Rekao je da je sazvao izvanrednu sjednicu NO-a koja će se održati u srijedu.

Je li imao ikakve informacije da se ovako nešto događa?

"Upravo je reakcijom službi Ministarstva financija razotkrivena ova afera, blokirana je imovina. Vidimo da sustav funkcionira, od policije do Ministarstva financija", odgovara.

Novinari ga pitaju je li bilo upozorenja iz Istočne plinare jer postoje informacije da je vlada bila upozorena, ali da nije reagirala.

"Ja osobno nisam bio upozoren. Uprava Ine mora ponuditi mnogo odgovora, što je bio s kontrolama, revizijom...", rekao je.

Je li se čuo s Ćorićem?

"Nisam, nisam njegov odvjetnik, ali ministar Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja", odgovara.

Filipović nije dalje htio odgovarati na novinarska pitanja, piše index.hr.



Još članaka iz "Vijesti"

Facebook