Prethodni članak
Sljedeći članak

Iznimni financijski rezultati Općine Marija Bistrica na polovici godine 

Sjednica Vijeća Općine Marija Bistrica


U četvrtak 26. rujna je održana 25. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Na dnevnom redu našao se Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, zajedno sa svim pripadajućim programima, koji su njegov sastavni dio.

U spomenutom razdoblju ostvareni prihodi i primici s uključenim vlastitim i namjenskim prihodima proračunskih korisnika u ukupnom iznosu iznose 2.331.010,08 EUR, a realizirani su rashodi i izdaci u iznosu od 1.950.349,94 EUR te je ostvarena razlika u iznosu 380.660,14 EUR (suficit). Prihodi su u prvoj polovici 2024. godine bili veći u odnosu na rashode.  

Prihodi proračuna bez proračunskih korisnika u razdoblju 01.01. do 30.06.2024. godine iznose 2.202.095,14 EUR, a rashodi iznose 1.788.446,47 EUR, stvorena je razlika u korist prihoda u iznosu od 413.648,67 EUR. Višak prihoda s 30.06.2024. godine u iznosu od 413.648,67 EUR uvećava se za razliku iz prošlih godina u iznosu 967.466,55 EUR te rezultat na dan 30.06.2024. godine iznosi 1.381.115,22 EUR. Dobiveni rezultat poslovanja prenosi se u drugu polovicu godine u kojoj će se isti iskoristiti kao višak prihoda za investicije u toku 2024. godine. 

Na dnevnom redu bilo je i izvješće načelnika za prvih šest mjeseci ove godine, iz kojega je načelnik Josip Milički izdvojio.

''Moram reći da rezultat kad ga na kraju zbrojimo, sve one projekte koje smo zamislili, od svih onih naših nerazvrstanih cesta, od projekata vezanih s hrvatskim cestama, zatim ono što projektiramo trenutno, a i na kraju financijsko izvješće koje, moram uistinu reći, pokazuje da u dobrom smjeru vodimo našu općinu, jer na dan 30. lipnja ukupno smo imali višak, odnosno plus u našem proračunu od milijun i šesto tisuća eura. To zvuči kao ogroman novac, ali nam puno znači u smjeru da možemo bez problema investirati u projektiranje budućih kapitalnih projekata, kao što je preseljenje športsko-rekreacijskog centra na novu lokaciju. Imamo plan izgraditi knjižnicu i čitaonicu na novoj lokaciji, takozvanoj žutoj zgradi, upravne zgrade Tehnomehanike. Također krenuli smo u projektiranje budućeg muzeja drvenih igračaka i licitara. I puno je lakše kad imate svoju komponentu za projektiranje nego ulaziti u nekakve pozajmice ili kredite. Također, to je jedan odličan, isto mogu reći, akumulacija financijska, koja kad krenu ti kapitalni projekti mogu biti premosnice u tom Cashflow, da ne treba biti opterećeni s rokovima plaćanja, kreditima i svem ostalom. A ostalo, kad sve zajedno zbrojimo, da smo prema svim udrugama, prema svim korisnicima proračuna, sve one projekte koje smo naručili, sve one radove koje izveli, uredno platili, ostali na ovom iznosu, govori o jednom odgovornom vođenju naše općine. Svakako i zahvaljujem svim vijećnicima, zahvaljujem predsjednikom Vijeća i svim našim službama. Sve odluke koje su bile na sjednici općinskog vijeća su donesene jednoglasno i to šalje jednu poruku zajedništva prema i našim mještanima i svima.'' – rekao je Milički. 

Na dnevnom redu bila je i Odluka o prijenosu vlasništva nad vodnim građevinama vodovoda i odvodnje Marija Bistrica javnom isporučitelju vodnih usluga Zagorskom vodovodu, pa je gost na Vijeću bio u direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić. Načelnik Milički na tu je temu istaknuo:

''Direktor Mihovilić je pojasnio vijećnicima o čemu se radi, a i u uvodu je istaknuto da je zakon i uredba koja propisuje uslužna područja, a naša županija je deveto uslužno područje kojem je nositelj Zagorski vodovod i de facto smo dužni u određenom vremenskom roku predati sve lokalne vodovode. Mi smo, čini mi se, među zadnjima koji to predajemo. Naš lokalni vodovod koji obuhvaća naselje Marija Bistrica, nažalost nije pravno 100  % legalan. Mi distribuiramo vodu, naplaćujemo PDV, naplaćujemo cijenu, ali nemamo sve one potrebne dozvole. Zakonodavac je za cijelu Hrvatsku odlučio primijeniti iste kriterije. Mi to moramo predati ovlaštenom isporučitelju Zagorskom vodovodu i vijećnici su donijeli odluku o prijenosu vlasništva nad vodnim građevinama. Također smo stavili jednu klauzulu da u vrijednosti naše imovine trenutno vodovoda tražimo da se poveća udjel u Zagorskom vodovodu. O tome će odlučivati Skupština Zagorskog vodovoda, ali u svakom slučaju postupamo po zakonu, radimo ono što po zakonu moramo i druge nema.'' – rekao je načelnik. 

Predsjednik vijeća Teodor Švaljek u tijeku sjednice naglasio je kako je Općina limitirana sa razvojem i investicijama na vodovodu dugi niz godina, jer se isti nije mogao legalizirati.

''Davno smo izašli iz razvojnog ciklusa i održavanja vodovodne mreže. To već traje desecima godina u Općini Marija Bistrica. Nažalost nije nam politika naklonjena'' – rekao je Švaljek. Pod točkom razno povela se ponovno rasprava i o projektu Aglomeracije, koja je na području ove općine izazvala dosta prijepora zbog načina i tempa izvođenja. Predsjednik vijeća Teodor Švaljek je rekao kako se događa da javnost nije upoznata sa stvarnom odgovornošću za ovakvo provođenje projekta, istaknuvši kako se odgovorni znaju, a to sigurno nisu načelnik i vijećnici u Općini Marija Bistrica. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook