Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO & FOTO] Znanstveni piknik okupio djecu iz cijele Hrvatske: 'Među vama se kriju budući Nobelovci'


Znanstveni piknik, koji se održava po 13. puta, a četvrti je puta u Gornjoj Stubici, okupio je danas na stotine djece u perivoju dvorca Oršić. 

Brojne udruge, škole i instituti predstavili su kroz svoje štandove područja znanosti kojim se bave kroz svoje djelovanje te su tako pokazali posjetiteljima koliko znanost može biti zabavna i zanimljiva.

Na znanstveni piknik stigli su učenici škola iz raznih dijelova Hrvatske. – Zadovoljstvo nam je da smo ponovo u bajkovitom Zagorju i da vidimo svu tu djecu, to nam daje nadu i motiviranost za ovo što radimo. Na nedavnom predavanju Korada Korlevića rekao je kako u jednom razredu od 30 djece sjede, po statistikama, tri moguća nobelovca. I zaista to nije fraza, budućnost je, djeco, u vama, ukoliko se vaše sinapse u glavi budu razvijale na pravi način. A za to su najveća pomoć vaši nastavnici, oni imaju u ovom društvu najvažniju ulogu, jer vam pomažu da postanete ljudi koji će sutra nositi budućnost, a o vama ovisi kakva će ona biti – rekla je Majda Tafra Vlahović, predsjednica Udruge Profesor Baltazar.

Ispred domaćina, Muzeja seljačkih buna, okupljene je pozdravila voditeljica Muzeja Vlatka Filipčić Maligec, kao izaslanica ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja, dok je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić rekao kako ga raduje da je Znanstveni piknik i ove godine okupio tolik broj djece, koja mogu razmijeniti svoja iskustva i znanja, upoznati se i kad odu doma reći da su bili u prekrasnom kraju.

Zamjenica župana Jasna Petek pozdravila je okupljene u ime župana i Krapinsko – zagorske županije. – Jako smo sretni što je danas ovdje puno djece i mladih, onih koje interesira znanost i koji će možda u svom životu odabrati profesionalni put kroz znanost. Poruka ovog piknika je da znanost može biti zabavna, da nije bauk – rekla je Petek i zahvalila svima u organizaciji, kao i prijateljima, bez kojih Piknika ne bi bilo.

FOTOGALERIJU SA ZNANSTVENOG PIKNIKA POGLEDAJTE OVDJE

Partneri na projektu su i Institut Ruđer Bošković te CARNET. – Udruga Baltazar radi važan posao u okupljanju ovako velikog broja djece, koja su entuzijastična, znatiželjna i istražuju. Domaćini su prepoznali važnost ovakvih okupljanja i da djeca u ranoj fazi života pronađu ono čim se žele baviti i što žele da ih usrećuje kroz cijeli život – istaknula je Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja Instituta, dok je Tihomir Markulin iz CARNET – a rekao kako vrlo rado sudjeluju i kroz svoj štand učenicima približavaju znanost i tematiku STEM područja.

Znanstveni piknik posjetili su i izaslanik predsjednika Zorana Milanovića Tomislav Paškvalin, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Juroš te veleposlanici Austrije i Slovenije, kao i brojni drugi gosti, uz svu mladež koja je, praćena svojim mentorima i nastavnicima, stigla danas u Gornju Stubicu, učiti o znanosti na zabavan način i možda otkriti znanstvenika u sebi.

Organizator manifestacije je Udruga Profesor Baltazar u suradnji s CARNET-om, Institutom Ruđer Bošković i Krapinsko-zagorskom županijom.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook