Prethodni članak
Sljedeći članak

Javna ustanova Zagorje zeleno organizirala je novinarsku turu, pogledajte je...

Javna ustanova Zagorje zeleno organizirala je novinarsku turu s ciljem promocije projekta te investicija multimedijskog uređenja Centra za prirodu Zagorje u Radoboju i Staze kroz krošnje u Zelenjaku. Projekt Zagorje ABECEDA prirode provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine


U četvrtak, 26. kolovoza 2021. godine, Javna ustanova Zagorje zeleno organizirala je novinarsku turu s ciljem promocije projekta te investicija multimedijskog uređenja Centra za prirodu Zagorje u Radoboju i Staze kroz krošnje u Zelenjaku. Projekt Zagorje ABECEDA prirode provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“.

Glavni cilj projekta Zagorje ABECEDA prirode proširenje je sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. To uključuje razvoj posjetiteljske infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica.

U Centru za prirodu Zagorje je uređeno prizemlja, zamijenjena su unutarnja i vanjska vrata, izrađen je prezentacijski zid dvorane u prizemlju, adaptacija potkrovlja s multimedijskom interpretacijom te izgradnja prilaznog stepeništa s podiznom platformom kako bi dostupnost bila jednaka za sve.

Prostor potkrovlja sastoji se od tri cjeline u kojima je podjednako zastupljena prezentacija zaštićenih područja te biljnih i životinjskih vrsta, prikaz pada Hraščinskoga meteorita, veoma važnog događaja za geološku znanost te se može zaviriti u Židovske jame, Natura 2000 područje, špilje koja je zatvorena za javnost. Može se zaviriti u gnijezdo ptica te uz hologram uživati u ljepoti orhideje i noćnom leptiru.

Centar je opremljen edukativnim pomagalima i multimedijskim sadržajem u svrhu provođenja škole u prirodi kroz radionice i terensku nastavu u skladu sa nastavnim programom za učenike osnovnih i srednjih škola. Ustanova kontinuirano provodi ekološku edukaciju kroz niz programa koji su namijenjeni jednako svima, ali naglasak stavljamo na djecu kojima posvećujemo posebnu pažnju u nadi da će baš oni biti ti koji će napraviti razliku i odgovornije se odnositi prema prirodi.

Centar za prirodu Zagorje prvi je objekt takve vrste u Krapinsko-zagorskoj županiji koji služi za prezentaciju prirodnih vrijednosti i ekološke mreže Natura 2000 kroz održavanje edukativnih radionica, predavanja i izložbi u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno. Troškovi uređenja i opremanja Centra za prirodu Zagorje vrijedni su 1.700.052,44 kuna.

Staza kroz krošnje Zelenjak duga je 125 m s najvećom visinom od 5 m. Duž same staze nalazi se zanimljiva interpretacija biološke raznolikosti Značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora. Tema bioraznolikost isprepliće s temom glazbe kroz skulpturu trube koja prati cijelu stazu, inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša. Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda i ljuljačke, dok podnožje staze krase perunike.

Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invalidnošću ugrađena je podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi na pločama su na Brailleovom pismu.

Staza kroz krošnje, zasad jedinstvena u Hrvatskoj, ovomu je poznatom biseru Zagorja, Zelenjaku, dodala vrijednost i doprinijela njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti. Ukupna vrijednost uređenja staze iznosi 1.645.348,68 kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook