Prethodni članak
Sljedeći članak

Mobbing ili nezakonit rad udruge stanara?

Novinarka Mirjana Bašak i Stjepan Grivičić

Stjepan Grivičić stanar je zgrade A. Mihanovića 3G u Krapinskim Toplicama


Novinarka Mirjana Bašak i Stjepan Grivičić


Stjepan Grivičić stanar je zgrade A. Mihanovića 3G u Krapinskim Toplicama već trideset godina. Problemi su počeli, priča, 1998. godine kada je 'vlast' preuzela Udruga stanara ''Duga'' koja brine za njih 39. toliko je naime vlasnika, suvlasnika i podstanara u zgradi.

- Počeo sam uočavati mnoge financijske nedostatke. Udruga stanara ''Duga'' plaćanje režija i pričuve rješavala je internim uplatnicama. Internim uplatnicama se može manipulirati. Na jedan običan blok papira ispisivali su koliko je tko platio. Mene zanima gdje taj novac završava, u kojoj banci? Ja sam od blagajnika tražio da pokaže uvid u financijsko stanje, međutim odgovara nema. Njih pet, šest u udruzi rade 'ko' jedan - nezadovoljan i razočaran je Grivičić koji se obratio i nadležnima u županiji. Veli, kako do financijskog izvješća nije došao pravnim putem, ali se snašao na razne načine.

Čudna financijska izvješća

- Na kraju godine postojale su velike razlike u financijskim izvješćima. Računi za kotlovnicu su se svake godine duplo povećavali. Primjerice, potrošno stanje 2003. godine za kotlovnicu je bilo 1.470,86 kuna, a druge godine već 5.632,05 kuna. Svake godine sve više. Mene zanima gdje je taj novac deponiran. Odakle tolika razlika, jer to je potrošnja samo kotlovnice, bez vanjske rasvjete i stubišta – pita se Grivičić dodavši kako kao suvlasnik zgrade ima pravo uvida u poslovanje Udruge.

- Već na početku svog rada 1998. g. na računu su imali 130.000 kuna, a tek su primili Udrugu. Želio biH znati kad je koji račun za učinjene popravke bio istaknut na oglasnoj ploči: računi za radove na adaptaciji podruma, na sanaciji puknuća cijevi od vode centralnog šahta, za radove na mijenjaju žlijebova, ličilački radovi na kotlovnici i još mnogo toga – nabraja stanar Grivičić što je zatražio od Udruge. Uplatnice i račune nije dobio na uvid, kaže, te dodaje kako je u više navrata predsjednica Udruge Višnja Krčmar zamoljena da izvjesi podatke na oglasnu ploču zgrade, ali se oglušila.

Ne vode knjige

Isto tako smatra kako nisu trebali mijenjati dva čelična šahta koje su zamijenili limenim, jer prethodni još nisu dotrajali. Dodaje i kako Udruga stanara ''Duga'' otkad postoji ne vodi društvene knjige, te da knjigovodstva uopće nemaju. Tražio je od njih originalne uplatnice i taj zahtjev postavio na oglasnu ploču. - Odgovora nisam dobio, a obavijest je potrgana. Uplate za pričuvu treba poslati do 15. u mjesecu za protekli mjesec. Šalju se putem uplatnice na broj računa. Tko su vlasnici tih žiroračuna, to mene interesira. Mijenjali su žiroračune, čas u jednoj, čas u drugoj banci. Zbog čega su išli u banku u Jurišićevoj kad je imamo kod nas? Udruga stanara imala je skupštinu, kvoruma nisu imali, ali Udruga i dalje radi - tko je za to odgovoran Grivičića jako zanima.

Krčmar: 'Grivičić vrši mobbing nad stanarima'


Višnja Krčmar, predsjednica Udruge stanara ''Duga'' upoznata je s pritužbama stanara Grivičića. Tužio ih je Županiji i krim policiji. – Sva dokumentacija je pregledana i dobiveno je rješenja da su svi dokumentu u redu. To isto rješenje dobio je i Stjepan Grivičić. Rijetko dolazi na sastanke, a kad i dođe ne želi pogledati ni jedan račun, već inzistira da mu se svi računi kopiraju. Ne želi i nikada nije želio pogledati račune i dokumentaciju koja mu je nuđena, a jedino što mu nećemo napraviti, a to traži od nas, je kopirati račune i dostaviti mu ih, jer to kao Udruga ne radimo ni jednom stanaru – rekla je Krčmar, te istaknula kako svatko ima pravo uvida u račune na sastancima. Dodala je i kako je kod njih sve u redu, da nikada nisu bili u minusu, već uvijek u apsolutnom plusu.

- Po našem statutu postoji mogućnost plaćanje pričuve blagajniku jednom mjesečno internom uplatnicom, a također postoji mogućnost plaćanja u banci na broj računa koji je izvješen na oglasnoj ploči. - Knjigovodstvo ne trebamo jer imamo svog blagajnika koji vodi računa o svemu tome. Grivičič radi mobbing nad stanarima i upravom Udruge i vješa kojekakve ceduljice. Jednostavno nije za suradnju - objasnila se svoje viđenje situacije predsjednice Udruge stanara ''Duga' Višnja Krčmar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook