Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježena četrdesetletnica časopisa KAJ


Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u srijedu je obilježena dvostruka



Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u srijedu je obilježena dvostruka obljetnica: 40 godina izlaženja časopisa za književnost, umjetnost i kulturu «KAJ» i 35 godina djelovanja Kajkavskoga spravišča, društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti, koje je i nakladnik KAJ-a.

Tom je prigodom održan znanstveni kolokvij, što ga je vodio prof.dr. Joža Skok, a uvodno je govorio akademik Miroslav Šicel, predsjednik Kajkavskoga spravišča. Mnogo je tema koje su bile apsolvirane znanstvenim kolokvijem. Tako je Alojz Jembrih govorio o stoljeću kajkavske književnosti u časopisu «Kaj», a današnja glavna i odgovorna urednica Božica Pažur o poticajnoj ulozi časopisa «Kaj» u obnovi i reafirmaciji suvremene novokajkavske književnosti.

Ugledni sudionici kolokvija bili su i Vinko Brešić, Ivo Kalinski, Ivo Zvonar, Mijo Lončarić, Josip Lisac, Andrija Tomašek, Nela Tarbuk i Tomislav Premerl. Dvomjesečnik «Kaj» pokrenuo je kao književno-povijesni i stvaralački projekt, što je ujedno bilo i ostvarenje Krležine želje, zagorski sin Stjepan Draganić, a nakon njega urednici su bili Ivo Kalinski, Ernest Fišer, i sada ga uređuje poetesa Božica Pažur s brezničkohumskim korijenima.

A «Kajkavsko spravišče» objavilo je više od 360 redovitih i posebnih izdanja, od kojih su mnoga monografskog i antologijskog tipa, među njima je i ono koje obrađuje zabočko područje, u čemu je sudjelovao i novinar Nikola Capar. Neka su i izložena na prigodnoj izložbi u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, čiji prostor krasi i dvanaest slika stubičkoga akademski obrazovanoga umjetnika Zorislava Drempetića Hrčića, koji je suradnik časopisa «Kaj» od njegovih početaka, a i autor je njegove prve naslovnice, kao i nekoliko kasnijih.

Među umjetnicima koji su sudjelovali u prigodnome programu bio je i glumac Adam Končić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook