Prethodni članak
Sljedeći članak

Mrtvačnica u Krapinskim Toplicama dobila novo krovište, načelnica otkrila daljnje planove


Iako već više desetljećima nije adekvatna za potrebe groblja u Krapinskim Toplicama, tamošnja mrtvačnica počela je prokišnjavati, pa je načelnica Općine, Gordana Jureković, pokrenula hitnu akciju njene sanacije.  

– U našu mrtvačnicu desetljećima se nije ulagalo, a vrijeme čini svoje. Nakon što je počeo prokišnjavati krov, pristupilo se hitnoj sanaciji, koja je podrazumijevala zamjenu završnog pokrova. Dakle, skinute su stare salonitne ploče, stavljena je nova izolacija i letve te potom novi limeni pokrov i gromobran. Vrijednost radova je 13.000,00 eura – ispričala je načelnica Jureković te dodala kako sada slijedi i postavljanje klima uređaja u mrtvačnicu. – Ove je godine posebno bilo vruće i u takvoj situaciji, u kojoj se prilikom ukopa nalaze bližnji pokojnika, jedva su izdržavali stajati sat ili dva u tom malom prostoru u kojem je uistinu nesnosno vruće. Najmanje što možemo učiniti je klimatizirati taj prostor – najavila je Jureković.

 

Nova mrtvačnica i groblje
No, onog što je već odavno poznato, svjesna je i sadašnja načelnica Krapinskih Toplica. Mrtvačnica na mjesnom groblju je premala, neadekvatna i nepristupačna. Bilo je tijekom proteklih desetljeća više različitih ideja kako taj problem riješiti, no, on se nije riješio. Ruku na srce, nije ga ni jednostavno riješiti, budući da se mrtvačnica nalazi na takvoj poziciji da ju je nemoguće dograditi ili proširiti.

– Svojevremeno je kupljeno zemljište lijevo od gornjeg dijela groblja, tamo gdje je bila vodosprema. I tamo je jedan manji plato koji se sada koristi kao parkiralište. Kad su moji prethodnici kupovali to zemljište, isprva su imali ideju da se tamo izgradi novo groblje i mrtvačnica, međutim, ta ideja nije realizirana, već su se počele razmatrati i druge ideje. Moram priznati da se radi o kompliciranom problemu o kojem treba dobro promisliti i kojeg treba riješiti dugoročno. Intenzivno radimo na tome, no u ovom trenutku nismo još ništa odlučili, iako osobno smatram da bi izgradnja novog groblja na toj lokaciji izazvala još veće probleme nego ih imamo sada. Znate da je naše groblje na strmoj lokaciji i da kronično nedostaje parkirnih mjesta. Ako na tom platou, koji se koristi kao parkiralište, a koje je i sad premalo, izgradi novo groblje, napravit ćemo dodatni kaos kad je u pitanju pristup groblju.  Trebat ćemo dobro promisliti i donijeti kvalitetnu odluku kako bi dugoročno riješili taj problem – naglašava načelnica Jureković.

 

Više lokacija
Kad je u pitanju lokacija izgradnje novog groblja, u proteklih par desetljeća bilo je uistinu velik broj ideja gdje bi se ono trebalo izgraditi.

 – Spominjale su se najčešće tri ili četiri lokacije, imamo i mi nekih svojih ideja, no, ponavljam, to je odluka koja će trajno obilježiti budućnost Krapinskih Toplica i njoj se ne smije pristupati površno, olako i nepromišljeno. Mislim da proširenje groblja na ovoj lokaciji nije dobra ideja iz razloga kojeg sam već navela. To je tema koja nije stavljena po strani, mi se njome itekako bavimo i uskoro ćemo trebati donijeti odluku, a ja želim da ta odluka bude najbolja moguća za stanovnike naše općine, ali i buduće naraštaje. Ne velim da se možda ne bi mogla nova mrtvačnica čak i napraviti na tom platou, nakon što srušimo nekadašnji vodovodni objekt koji se još uvijek tamo nalazi, te da se tamo napravi onda i veće parkiralište, ali, ponavljam, bojim se da je proširenje groblja tamo gore loša ideja – otvoreno nam je ispričala načelnica Gordana Jureković.

 

Velike investicije
Također, Jureković podsjeća da Općina Krapinske Toplice itekako vodi brigu o problemu groblja.

– Prije tri godine zatekla sam izuzetno loš prilaz groblju. Bio je u vrlo lošem stanju, a cesta je bila preuska. I mi smo uspjeli kvalitetno pripremiti projekte te na natječaju Fonda solidarnosti Europske unije dobiti sredstva kojima smo obnovili cestu i izgradili potporne zidove. Nadalje, proširili smo cestu, postavili smo novu ogradu i novu led rasvjetu. Dakle, mi kontinuirano vodimo brigu o groblju i imamo kontinuitet u ulaganjima i investicijama kad je groblje u pitanju. U sve spomenuto uloženo je oko 790 tisuća eura i naravno, nastavit ćemo ulagati i dalje. Prvo sljedeće što je u planu jest srušiti taj objekt od vodospreme na toj parceli koju sam spomenula, izravnati teren, te ga za početak pošljunčati kako bi dobili više parkirnih mjesta. To je velika parcela, ali baš nekako na njenoj sredini je ta kućica, a i teren je dosta neravan, tako da to moramo urediti da bismo, ponavljam, za početak, dobili plato na kojem će se moći parkirati veći broj automobila. I to planiramo napraviti što prije – najavila je načelnica Gordana Jureković.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook