Prethodni članak
Sljedeći članak

Narodnjaci nepoželjni u zagorskom radijskom eteru

Na zagorskim radiopostajama cijeli se tjedan vrtjela reklama za koncert Halida Bešlića u Zlataru, no kad sam u programu


Na zagorskim radiopostajama cijeli se tjedan vrtjela reklama za koncert Halida Bešlića u Zlataru, no kad sam u programu gdje slušatelji sami biraju pjesme htjela naručiti jednu od Halidovih pjesama, samo su mi rekli hvala i poklopili slušalicu. Pjesma, naravno, nije puštena, a i na brojne druge slične narudžbe, s druge strane u zagorskim radiopostajama nailazimo na muk požalila nam se jedna vatrena slušateljica.

Kakvu glazbu u zagorski eter smiju pustiti glazbeni urednici, porazgovarali smo s čelnim ljudima zagorskih radiopostaja. Direktor i vlasnik Radija Kaj Drago Gradečak rekao nam je kako se njihov program temelji na autorima i izvođačima s kajkavskoga govornog područja , a kroz vlastite festivale i sami stvaraju i promoviraju zagorske skladbe i zagorski melos.

Narodnjaci i s najmanjim prizvukom turbofolka kod njih neće proći, a također neće proći ni neke od pjesama Thomsona, Joleta, Pejakovića ili Severinina Štikla .

Diretor Radija Stubice Zlatko Bunčec rekao nam je također kako je njihovim glazbenim urednicima zabranjeno puštanje turbofolka, ali i sevdalinki Halida Bešlića ili Hanke Paldum te srpskih zabavnjaka koji pjevaju na ekavici poput Željka Joksimovića.

Maksimalno dokle mogu ići su neke pjesme Zdravka Čolića ili Nede Ukraden. Direktor Radio Zlatara Dalibor Gršić kaže kako ni kod njih nema ničega što i malo naginje istočnjačkom melosu ni Čolića, ni Balaševića niti Nede Ukraden, čak ni Mate Bulića. Elvis Lacković s Radija Marije Bistrice kaže kako oni imaju više duhovne glazbe nego ostali u Zagorju, ali bilo isključuju bilo kakav, pa i najmanji prizvuk istočnjačkog melosa.

I direktor Radija Zabok Boris Pavleković kaže nam kako isključivo preferiraju domaću glazbu i to zabavnu, posebice kajkavske izvođače, dok su bilo kakvi istočnjački prizvuci nepoželjni. S Radija 049 i Oroslavje rekli su nam kako oni isključivo sviraju domaću i stranu pop, rock i zabavnu glazbu. Može eventualno s nekim pjesmama proći Balašević ili Čolić i to je to.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook