Prethodni članak
Sljedeći članak

Nevrijeme ne posustaje, mogući su orkanski udari i poplave: Detalje otkriva meteorolog Brzoja


Očekuju se obilne kiše i pljuskovi, a upozorenja su podignuta na najvišu razinu. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

 

Kiša pada više manje cijeli dan, a kišovito vrijeme će se zadržati i u petak, s glavninom u četvrtak navečer i petak prijepodne na Jadranu i predjelima uz Jadran. Na prednjoj strani smo duboke doline, gdje nam u jugozapadnoj struji pritječe velika količina vlažnog, nestabilnog zraka. Prizemno, zatvorio se i ciklonalni vrtlog, čiji se ulazak centra nad Jadran očekuje u četvrtak navečer. Centar ciklone nad našim morem čini atmosferu vrlo potentnom za ogromnu količinu kiše na tom području: obala, unutrašnjost Dalmacije, gorski krajevi, poglavito jug zemlje. Tu se očekuje najviše oborine, najavljuje Brzoja za Dnevnik Nove TV.

Meteoalarm na najvišoj crvenoj razini ostaje na snazi najmanje za prvu polovicu dana u petak pri čemu je fokus na Dalmaciji gdje se u ovom razdoblju do podneva može nakupiti i 150 litara kiše po četvornom metru. To bi značilo i dvostruku mjesečnu količinu oborine za pojedina mjesta. U većini zemlje će ujutro prevladavati oblačno, s kišom, na moru dakle i pljuskovima s grmljavinom. Na kopnu vjetar sa sjevera, prolazno noćas jak, na sjevernom Jadranu olujna bura, u većem dijelu Dalmacije južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni, samo na jugu će još puhati jugo. Jutarnja temperatura, u većini krajeva od 8 do 13, a na Jadranu između 15 i 20 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne većinom oblačno, povremeno s kišom, no ipak rjeđe nego prijepodne. Puhat će vjetar sa sjevera i bit će razmjerno svježe uz dnevni maksimum temperature od 11 do 13 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji manje hladno, s temperaturom oko 15, a i nebo će izgledati povoljnije. Može biti kiše, no ne kao na zapadu i na moru. Tu i tamo provirivat će i sunce.

U gorju i na sjevernom Jadranu prevladavat će oblačno s kišom. Iako na moru cijeli dan može biti grmljavinskih pljuskova, ulje na vatru bit će jaka i olujna bura, koja podno Velebita može imati orkanske udare. Prema otocima puhat će i zapadni i jugozapadni vjetar. U gorju 10-ak, a na moru od 16 do 19 stupnjeva.

U Dalmaciji također nestabilno cijeli dan, iako bi prema večeri vrijeme trebalo biti mirnije, uz smanjenje naoblake. No kroz dan, mjestimice izraženi pljuskovi, pa lokalno može biti i urbanih bujičnih poplava. Južni i jugozapadni vjetar, postupno će okretati na sjeverozapadni koji će u sjevernoj Dalmaciji puhati od jutra. Temperatura, većinom 20-ak do 24 stupnja.

Vrijeme idućih dana
Iza ove obilne oborine, slijedi smirivanje. U subotu će na kopnu još prevladavati oblačno, ponegdje uz malo kiše. Potom u nedjelju suho i djelomice sunčano, osobito poslijepodne, a u ponedjeljak pretežno vedro te toplije.

I na Jadranu u subotu manje oblaka, no moguć je još poneki jači pljusak, prije svega na jugu. U nedjelju još povoljnije, a u ponedjeljak i pretežno sunčano te mrvicu toplije. No za razliku od kopnenih krajeva, na moru je temperatura svih dana viša i relativno ugodna. Za vikend bura i sjeverozapadnjak, potom u ponedjeljak vjetar na kratko slab te onda jugo, u jačanju prema sredini sljedećeg tjedna.

To znači da nas nakon prolazne stabilizacije, sredinom sljedećeg tjedna očekuje nova kiša. No o tom potom. Prvo treba pobrojati sve litre koje se skupljaju ovih dana i pratiti vodostaje, piše Dnevnik.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook