Prethodni članak
Sljedeći članak

ČESTITAMO! Ovo su novi zagorski determinatori gljiva u Zagorju


Avelin Fijačko, predsjednik zlatarskog Gljivarskog društva „Medenka“  i Ivan Besednik iz Udruge gljivara „Zagorski vrganj“ iz Zaboka, novi su zagorski determinatori gljiva. Determinator je naziv koji član udruge stječe  položenim ispitom pred Komisijom za izobrazbu i organizaciju ispita iz područja djelatnosti, a na prijedlog matične udruge.

Zahtjevan ispit u subotu, 5. listopada,položili su pred višečlanim povjerenstvom  u lovačkom domu Muljava na Petrovoj gori, omiljenom sastajalištu gljivara 33 km udaljenom od Karlovca u smjeru Vojnića.. Lovački dom Muljava nalazi se 33 km od Karlovca, u smjeru Vojnića, na obroncima Petrove gore. Naime, istodobno odražavala se 39. gljivarijada u organizaciji GD Karlovac. Okupila je oko 300 gljivara iz cijele Hrvatske, među kojima i 35 članova  zlatarske „Medenke“ s vođom puta Darko Cvetkom, koji je u potrazi za gljivama bio sretne ruke. A još sretniji bio je gljivarski iskusan Josip Kuharić Kastro, nagrađen za najljepšu ubranu gljivu. No, i drugi se sudionici pohvališe kako im košare nisu bile prazne. Najveseliji je bio najmlađi član, mali Niko, koji vjerno prati zlatarske gljivare. 

Što se tiče determinatorskog status dvojice zagorskih gljivara, valja naglasiti kako je ispit trajao četiri sata i sastojao se od teoretskog i praktičnog dijela, kako je i određeno pravilnikom. Kandidat mora praktično  prepoznati, opisati i imenovati  latinskim i hrvatskim nazivom minimalno 90 posto gljiva  iz obveznog popisa gljiva koji je sastavni dio pravilnika (prilog 1)

b) dokazati znanje iz morfologije i sistematike gljiva

c) poznavati i poštovati zakone, propise i uredbe iz područja gljivarstva koje propisuje sa latinskim i hrvatskim nazivom više od 50 posto gljiva iz obaveznog popisa gljiva, zatim poznavati i poštovati zakone, propise i uredbe iz područja gljivarstva koje propisuje RH, poznavati i poštovati Kodeks ponašanja sakupljača i proučavatelja gljiva, te aktivno sudjelovati u radu svoje udruge, a time i radu Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook