Prethodni članak
Sljedeći članak

Održan tradicionalni susret na mostu prijateljstva Gmajna - Kunšperk

Prvi puta nakon 2019. godine ponovno se družilo nekoliko stotina mještana s obje strane rijeke Sutle


Nakon dvije godine neodržavanja zbog pandemijskih uvjeta u petak je održano tradicionalno, 15. po redu druženje mještana općina Kumrovca i Bistrice ob Sotli. Ovo tradicionalno događanje okupilo je nekoliko stotina mještana s obiju strana rijeke Sutle s ciljem njegovanja dobrosusjedskih odnosa.

Svrha okupljanja je prije svega druženje, a ujedno i prilika za prisjećanje starih običaja, kao što je bilo pjevanje s obje strane rijeke Sutle. U tom duhu je susret i započeo, nastupima „Ljudskih pevcov“ sa slovenske, odnosno Etno udruge „Zipka“ s hrvatske strane Sutle koji su pjevali tradicionalne popevke. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je još i pjesnik iz Risvice Branko Pratengrazer koji je okupljenima pročitao nekoliko pjesama iz svoje nove pjesničke zbirke.

Šplajt: „Jedva čekam da Hrvatska uđe u Schengen i da se ta granica proširi, da maknemo ovu žilet žicu“

Prisutne su na mostu prijateljstva pozdravili načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak, načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin te župan Općine Podčetrtek Peter Misja. Dobrodošlicu su okupljenima zaželjeli domaćini susreta, župan Općine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak te načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt koji je istaknuo:

– To je ono što ljudima treba, ne treba im ova žilet žica, ne treba im ova ograda, treba im suradnja, prijateljstvo, rodbinske veze kao nekad. Danas se najmlađi uopće ne poznaju. Mi smo nekad bili na obje strane Sutle, nije bilo granice. Mali smo krajevi, bit ćemo još manji ako nas budu ovako dijelili. Jedva čekam da Hrvatska uđe u Schengen i da se ta granica proširi, da maknemo ovu žilet žicu, ne samo zbog nas, nego da i naši susjedi konačno mogu doći do ovakve lijepe rijeke, da mogu uživati kako mi uživamo – rekao je Šplajt.

Uz hranu, piće i glazbu za koju se pobrinuo band Zlatka Posavca druženje podno Kunšperka na slovenskoj strani Sutle potrajalo je do kasnih večernjih sati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook