Prethodni članak
Sljedeći članak

Ostalo 327 slobodnih mjesta za upise u srednju školu


U zagorskim srednjim školama je nakon ljetnih upisa početkom srpnja za jesenski upisni rok ostalo 327 slobodnih mjest


U zagorskim srednjim školama je nakon ljetnih upisa početkom srpnja za jesenski upisni rok ostalo 327 slobodnih mjesta.

Prijave učenika škole će primati u ponedjeljak, 29. kolovoza od 8 do 16 sati, ljestvice poretka bit će objavljene narednog dana do 12 sati dok su upisi predviđeni 31. kolovoza od 8 do 16. Od devet srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji samo u Srednjoj školi Zlatar u ljetnom su roku popunjeni svi upisni kapaciteti.

Srednja škola Konjščina za jesenski rok nudi 47 slobodnih mjesta – po 3 za komercijaliste i automehaničare, po 11 za strojobravare i autolimare, 8 za autoelektričare, 7 za vodoinstalatere i 4 mjesta za elektromehaničare.

U Srednjoj školi Bedekovčina za jesenski su rok ostala nepopunjena 44 upisna mjesta. Od četverogodišnjih zanimanja upisati se može 14 budućih poljoprivrednih tehničara općega smjera dok među trogodišnjim zanimanjima prednjače tesari sa 11 slobodnih mjesta, za proizvođače keramike nepopunjeno je 10 mjesta te za zidare 9.

Generacija koja probija led državnoj maturi

Generacija učenika koja se ove godine upiše u prvi razred srednje škole bit će prva generacija koja će fakultete polagati bez prijamnih ispita. Maturu početkom ljeta 2009. polagat će, međutim, samo gimnazijalci, dok će matura za učenike strukovnih škola biti organizirana 2010.

Moglo bi se reći da ovogodišnja generacija gimnazijalaca probija led državnoj maturi, a osim što oni znatiželjni mogu iskustva s maturom mogu potražiti kod najbližih susjeda školaraca u Sloveniji, utješno za sve njih je što ispitna pitanja za maturu neće biti tajna.

Svaka će ih generacija dobiti na kraju drugog razreda srednje škole.

Na državnoj će se maturi provjeravati znanje učenika iz matematike, hrvatskog jezika i stranog jezika, no matura će se razlikovati u gimnazijama i strukovnim, odnosno umjetničkim školama.

Očekuje se da će učenici već od jeseni zbog uvođenja državne mature biti motiviraniji za učenje, imati bolje odnose s nastavnicima i biti pripremljeniji za visoko obrazovanje.

Vidjet će se hoće li to značiti i manje stresno obrazovanje. Sadašnja je škola mjesto gdje su učenici svakodnevno pod stresom, a uz bolju komunikaciju s nastavnicima i veću motiviranost za učenje i stres bi u školi trebao biti manji.

Istina je da će srednjoškolci i u ovoj školskoj godini imati problema s udžbenicima koji potpuno ne udovoljavaju modernim standardima. Iz njih će učiti (pre)opširno gradivo, no to bi moglo biti promijenjeno tijekom njihova obrazovanja.

Državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić najavljuje da će novi Zakon o udžbenicima smanjiti broj paralelnih udžbenika.

Ujedno je najavljena izrada novog nacionalnog standarda za srednje škole, koji bi trebao učenike spasiti od »bubanja« i usmjeriti ih na logičko zaključivanje, razmišljanje i praktična znanja.

Učenici se u školi najčešće žale na nepravedno ocjenjivanje. Mnogima od njih nikako nije jasno zašto je jedan dobio tricu iz matematike, a drugi za kojeg se čini da zna manje - četvorku.

Čest je problem u srednjoj školi nezadovoljstvo učenika suhoparnim načinom predavanja, i lošim odnosom nastavnika prema učenicima. Svaki učenik mora znati da se zbog nezadovoljstva bilo čime u školi, može obratiti za pomoć predstavniku školskog vijeća učenika.

Nedavno je osnovano Nacionalno vijeće učenika Hrvatske. Vijeće je savjetodavno tijelo ministru znanosti i ima utjecaja na promjene i na rješavanje problema u školstvu.

Kao svoju prvi zadaću i najveći problem Nacionalno vijeće učenika postavilo je izradu novog pravilnika o ocjenjivanju učenika.

Tko zna, možda će ovogodišnja generacija biti prva koja će ga primijeniti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook