Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovih 10 zagorskih genijalaca pojedine ispite državne mature riješilo je 100% točno!

Učenici su maturanti Gimnazije AGM Zabok, SŠ Zlatar, SŠ Krapina, SŠ Pregrada i ŠUDIGO Zabok


Gotovo polovica učenika strukovnih škola pala je ovogodišnju maturu, u povijesti mature samo je jedne godine palo više gimnazijalaca nego sada, a prazan esej na ovogodišnjoj maturi predalo je dvaput više pristupnika nego lani.

Sukus je to konačnih rezultata državne mature koji su objavljeni u srijedu, a na predstavljanju rezultata NCVVO je otkrio i prosječne ocjene na ispitima obveznih predmeta i popularnijim izbornim predmetima.

Tako je prosječna ocjena na maturi iz Hrvatskog jezika ove godine 2,8, dok je prošle bila nešto ‘čvršća’ trojka, 3,1. U posljednjih sedam godina upravo najviše maturanata palo je Hrvatski. Uz to, posljednjih par godina raste broj nula na eseju iz Hrvatskoga.

Do pada prosječne ocjene došlo je i na višoj razini iz Matematike. U 2024. prosječna ocjena na tom ispitu je jedva trojka, 2,5, dok je u 2023. bila 2,8.  Maturanti na Engleskom jeziku obično postižu bolje rezultate, ali na višoj razini u odnosu na lani maturanti su s četvorke pali na trojku.

Dok je prošle godine prosječna ocjena na višoj razini iz Engleskog bila 3,8, ove je godine 3,4.  Od stranih jezika koji kao obvezni predmet piše veći broj maturanata izdvaja se i Njemački jezik na kojima su rezultati gotovo identični kao lani. Na A razini iz Njemačkog prosječna ocjena ove godine je 3,1, a lani je bila 3,0. Na B razini ove je godine prosječna ocjena 2,6, a lani je bila 2,7. Sukus je to rezultata ispita ovogodišnje državne mature u Hrvatskoj.

 A kakve su uspjehe postigli zagorski maturanti, provjerili smo u srednjim školama u Krapinsko – zagorskoj županiji. Posebno smo ih zamolili i da nam izdvoje pojedince koji se izdvajaju velikim uspjesima, ili kako ih volimo nazivati, mladim genijalcima koji su pojedine ispite riješili sa 100 – postotnom točnošću.

Gimnazija AGM Zabok

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok 87 maturanata izašlo je na prvi rok, a 79 je položilo državnu maturu. - Centil 67,03 govori da su rezultati naših učenika bolji od 67,03% učenika u Republici Hrvatskoj, odnosno da su među 32,97% najboljih. S ponosom ističemo naše najuspješnije učenike na ovogodišnjoj državnoj maturi. Luka Lovrek na ispitu iz Matematike na višoj razini ostvario je 100% bodova, što, naravno, znači da ima najbolji rezultat u generaciji. Na ispitu iz Fizike ostvario je rezultat bolji od 98,91% pristupnika (centil mu je 98,91). Iz Engleskog jezika na višoj razini ostvario je 120. rezultat u generaciji (centil 99,31). Izvrsno je riješio i ispit iz Informatike te ostvario 81. rezultat u generaciji (centil 97,3), a iz Biologije 132. rezultat u generaciji (centil 97,22).  Gabrijel Kučko sa 100% ostvarenih bodova ima najbolji rezultat u generaciji iz Geografije, što i ne čudi, s obzirom da je Gabrijel i naš ovogodišnji olimpijac iz Geografije. Na ispitu iz Povijesti ostvario je 5. rezultat u generaciji (centil 99,32). Na ispitu iz Hrvatskoga jezika ostvario je centil 98,06. Na ispitu iz Engleskoga jezika na višoj razini ostvario je centil 97,96, a na ispitu iz Matematike na višoj razini centil 97,39. Jedini je učenik naše škole koji je sve prijavljene ispite položio ocjenom odličan. Lucija Palčec iz Engleskoga jezika na višoj razini ostvarila je 23. rezultat u generaciji s centilom 99,87. Iz Hrvatskoga jezika ostvarila je centil 99,69, a iz dijela ispita Hrvatski jezik - Esej ostvarila je 100% bodova. Korina Mendek je iz Engleskoga jezika na višoj razini ostvarila centil 99,48, iz Likovne umjetnosti centil 95,05. I ona je iz dijela ispita Hrvatski jezik - Esej ostvarila je 100% bodova. Katarina Ravlić iz Hrvatskoga jezika ostvarila je 53. rezultat u generaciji, s centilom 99,81. Iz Engleskoga jezika na višoj razini ostvarila je centil 97,55. Ivana Žukina iz Engleskoga jezika na višoj razini ostvarila je centil 98,7, a iz Hrvatskoga jezika centil 98,06. Poput Lucije i Korine, i Ivana je iz dijela ispita Hrvatski jezik - Esej ostvarila 100% bodova. Ostali učenici koje vrijedi istaknuti su Gabrijela Stipić koja je na ispitu iz Engleskoga jezika na višoj razini ostvarila centil 98,7, Leonora Galina koja je na ispitu iz Hrvatskoga jezika ostvarila centil 98,06, Leda Varžić koja je na ispitu iz Psihologije ostvarila centil 99,09 i 25. rezultat u generaciji, Nika Mihaliček koja je na ispitu iz Psihologije ostvarila centil 98,22 i 48. rezultat u generaciji, te Jasmina Halapir koja je na ispitu iz Matematike na nižoj razini ostvarila centil 98,28 – kaže ravnateljica Bibijana Šlogar.

SŠ Krapina

U Srednjoj školi Krapina također su ostvareni vrijedni rezultati. Što se Engleskog jezika tiče, na A razini 12 učenika postiglo je odličan uspjeh. Odličan uspjeh iz Hrvatskog jezika postiglo je 17 učenika, a iz Matematike četiri učenika na razini A. - Učenica Ivona Herout postigla je na svim prijavljenim ispitma državne mature odličan uspjeh, a Leona Ormuž je na ispitu iz psihologije postigla 100% uspjeh te je time dospjela na 1. rang mjesto iz psihologije u ovogodišnjoj generaciji maturanata – kaže ravnatelj Ivica Rozijan.

SŠ Pregrada

Na ispitima državne mature ove školske godine 2023./24. učenici Srednje škole Pregrada postigli su izvrsne rezultate. Dvoje učenika ostvarilo je prvo i drugo mjesto na državnoj razini. - Radi se o učenici strukovnog programa medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege Jill-Letiziji Kantolić, koja je na ispitu iz Njemačkog jezika B postigla 100% riješenosti (65/65 bodova) i time zauzela 1. mjesto u državi te o učeniku prirodoslovne gimnazije Emilu Jutriši koji je na ispitu iz Biologije postigao 96,25 %  riješenosti (77/80 bodova) i time zauzeo 2. mjesto u  državi. Vezano na sve ostale učenike koji su pristupili ispitima državne mature valja reći kako su učenici prirodoslovne gimnazije svi položili državnu maturu te upisali željene fakultete. Pritom je bilo više odličnih ocjena iz Engleskog jezika, Hrvatskog jezika i Matematike dok su učenici strukovnih programa ove godine postigli nešto slabije rezultate iz Matematike, a odlične iz Engleskog jezika – rekla je ravnateljica Vilmica Kapac.

ŠUDIGO Zabok

Na tragu sveukupnih nacionalnih rezultata prvog roka državne mature 2023./2024., i učenici ŠUDIGO – a Zabok s nešto slabijim postotkom položili su ispite državne mature, u odnosu na prethodne godine. -Možemo konstantirati da je od naših 75 učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koji su prijavili ispite državne mature u prvom roku, u potpunosti ili djelomično njih 80% uspješno položilo ispite državne mature. Najbolji rezultati vidljivi su kod predmeta Engleski jezik A razina (100%) i B razina (95%) te kod predmeta Njemački jezik B razina (100%). Od izbornih predmeta ističemo Likovnu umjetnost i Informatiku kod koji je, od prijavljenih 33 učenika, njih 87% uspješno položilo navedene predmete. Učenici Marta Svažić, Erik Tepić Debanić, Ana Šimunić i Franciska Kuna uspješno su položili sve ispite državne mature, a posebno su se istaknuli u predmetima - Hrvatski jezik, Engleski jezik i Likovna umjetnost, koje su položili odličnim uspjehom – istaknula je ravnateljica Božica Šarić.

SŠ Zlatar

Gimnazijalac SŠ Zlatar Luka Klancir (4.g) riješio je najbolje u državi  ispit državne mature iz Matematike (A razina)  -  100%. Luka je 98,33 % riješio i ispit iz Fizike, a iz Hrvatskoga jezika 92,73 %. Verena Dagmar Reister (4. lt.) s postotkom riješenosti ispita A razine Njemačkoga jezika od 98,83 % postigla je drugi rezultat u državi. Klara Ferišak (4.g) s riješenošću ispita iz Informatike od 94 % dvadeseta je u Hrvatskoj, a  ima i 49. rezultat u državi iz Matematike (A razina) s ispitom riješenim 96,67%. No to nije sve; 93,67% riješila je ispit iz Engleskoga jezika na A razini i 90 % ispit iz Hrvatskoga jezika. Ana Šimunić (4. g) ispit iz Hrvatskoga jezika riješila je  93,64 %. Lana Brčić (4. g) ispit iz Engleskoga jezika (A razina)   riješila je 95%,  Renato Dominkuš (4.r) 90, 83%,  Ela Vidović Popek (4. g)  90,33% i Matija Mikulec  (4. r)  90,17 %. Na B razini Engleskoga jezika Jelena Mikuš (4.u)  riješila je ispit 95,83%. Uz navedene učenike ima još njih koji su svoje ispite napisali među 10 % najboljih u Hrvatskoj: iz Hrvatskoga jezika to su Lana Brčić i Lana Ljubek (4.g) , iz Matematike (A razina) Antonija Pozaić (4.g), iz Matematike (B razina)  Viktorija Košutić (4.u) i David Posavec (4.r), iz Engleskoga jezika (A razina) Ana Šimunić i Martin Koralija, iz Engleskog jezika (B razina)  Hana Petrović (4.g),  iz Biologije  ponovo Ana Šimunić.

SŠ Konjščina

U SŠ Konjščina ispitima državne mature pristupilo je 36 učenika, a 86% položilo je barem jedan od obaveznih ispita. 31 % položilo je sva tri obavezna predmeta. – Najbolji su uspjesi postignuti i Engleskog jezika, zatim iz Matematike te na kraju Njemačkog i Hrvatskog jezika. Ove školske godine nismo imali učenika s iznimnim rezultatima, odnosno 100% riješen test. Učenicima želimo uspjeh na jesenskom roku državne mature – rekla je ravnateljica Milojka Rataić.

Dojmovi učenika

Iz Srednje škole Oroslavje rekli su nam kratko kako ove godine nisu imali niti jednog maturanta koji je ostvario 100% riješen test iz nekog predmeta na državnoj mature. Jednako tako su nam odgovorili I iz Srednje škole Zabok. Iako ni u Srednjoj školi Bedekovčina nemaju učenika sa 100% rezultatom na mature, to nikako nije razlog za nezadovoljstvo. – Kao strukovna škola, izuzetno smo zadovoljni rezultatima naših učenika na ispitima državne mature – rekla je ravnateljica Vera Hrvoj. Osim što smo im uputili čestitke, naše smo zagorske 'stotkaše' upitali za dojmove. Uglavnom su svi rekli kako ispit nije bio posebno težak, što i ne čudi, obzirom na ovako dobar rezultat, koji je kod nekih zahtijevao više, a kod nekih manje pripreme. Otkrili su nam i svoje planove za studije, pa i kasniju budućnost, što možete pročitati u kratkim razgovorima s njima, a mi im želimo i dalje puno uspjeha, kako u školovanju, tako i s drugim životnim planovima.

 

Leona Ormuž, SŠ Krapina

Leona Ormuž, učenica SŠ Krapina, na ispitu iz psihologije postigla 100% uspjeh. – Psihologiju sam pripremala najviše od svih predmeta i s pripremama sam krenula najranije, jer sam znala da mi donosi najviše bodova za sve izbore na fakultetu. Radila sam isključivo po udžbeniku iz srednje škole jer je u njemu sadržano svo potrebno gradivo. Čak sam imala i dosta predznanja, pa nije mi bilo teško. Očekivala sam dobar rezultat, ali baš sto posto ne, drago mi je i i iznenadila sam se rezultatom – kaže nam Leona. Upisala je Edukacijsku rehabilitaciju u Osijeku, a taj joj je fakultet bio i prvi izbor. Nakon fakulteta, htjela bi, kaže, ostati u Zagorju. – Voljela bih raditi najviše s djecom koja imaju neku teškoću u razvoju, u školi ili vrtiću – kaže buduća magistra edukacijske rehabilitacije. Dodaje da je držana matura veliki stres za učenike, koji i dosta utječe na rezultate. – No, ako damo sve od sebe i potrudimo se, možemo postići željeni rezultat i upsiati fakultete koje hoćemo, samo treba biti uporan – kaže simpatična Leona, koja kada ne uči, voli provoditi vrijeme u prirodi i družiti se.

 

Luka Lovrek, Gimnazija AGM Zabok

Učenik Gimnazije AGM Zabok, Luka Lovrek iz Velikog Trgovišća, na državnoj je maturi ostvario 100% na ispitu iz matematike. – Znao sam da sam dobro napisao, no mislio sam kako se uvijek putem može 'zalomiti' kakva greška – rekao nam je Luka. Ipak, to nije bio slučaj, pa je ispit riješio 100%. Matematika mu je, kaže, oduvijek najdraži predmet. No, priznaje, kako bi sam doma rješavao neke dodatne zadatke, više razine. – Uvijek mi je nekako ono što smo radili u školi bilo prelagano, pa sam kupovao neke dodatne knjige, čitao i radio – kaže Luka. Upravo takav način rada tijekom cijelog školovanja, uz ljubav prema matematici, bile su dovoljne pripreme za državnu maturu, pa se, kaže, pred sami ispit nije posebno pripremao. – Riješio sam probni test i to je bilo to – kaže. Osim ljubavi prema matematici i sklonosti rješavanju sve zahtjevnijih zadataka, Luka kaže kako je izuzetno bitan i nastavnik koji predaje matematiku. Stoga je pohvalio svoju izvrsnu profesoricu matematike Nadu Mihovilić. Iako mi je matematika posebno pri srcu, Luka ipak nije upisao studij matematike. Odlučio se za Fakultet elektronike i računarstva. – Najradije bih bio upisao matematiku, no nekako sam se iz perspektivne budućeg posla radije odlučio za FER. Volio bih se baviti inženjerstvom u elektronici, robotikom i slično – rekao nam je još Luka.

 

Gabrijel Kučko, Gimnazija AGM Zabok

Obzirom na prijašnje izvrsne rezultate, prva mjesta i medalje s natjecanja u geografiji, 100 – tni rezultat Gabrijela Kučka iz Donje Stubice nije nas posve iznenadio. A njega? – Znao sam da sam riješio sve odgovore točno, no nadao sam se da će mi priznati i ono što sam trebao pisati svojim riječima – kaže Gabrijel. Ovo je samo dodatna potvrda Gabrijelovog znanja iz geografije, koje je već do sada pokazao na brojnim natjecanjima. Naime, Gabrijel je ove godine osvojio dva Oscara znanja, budući da je državni prvak iz geografije, lani je osvojio brončanu medalju na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi, a ove godine putuje na Olimpijadu u Dublin. Sva ta iskustva s velikih natjecanja doprinijela su, kaže, njegovom samopouzdanju na državnoj maturi. – Za ispit državne mature pripremao sam se tako što sam obraćao pažnju na neke detalje, što se pokazalo ključnim za ovaj rezultat – kaže. Geografija mu je područje interesa od malih nogu, stoga će njegovo školovanje i dalje teći u tom smjeru, jer je Gabrijel, pogađate, upisao studij geografije. Otkrio nam je i kako bi diplomski studij volio nastaviti u Nizozemskoj.

 

Korina Mendek, Gimnazija AGM Zabok

Korina Mendek iz Lobora sa stopostotnim je rezultatom napisala esej iz hrvatskog jezika. – Nisam očekivala ovako dobar rezultat jer se nisam puno pripremala. No, bila sam sretna kada je tema eseja bila 'Zločin i kazna', to sam i priželjkivala. Trebalo je opisati ženske likove kao simbole požrtvovnosti i u tome sam bila dobra – rekla nam je Korina. Iako je priznala da joj hrvatski jezik nije omiljeni predmet, književnost, kaže, voli. – Čitati lektire sam oduvijek voljela – dodaje. Korina je upisala studij anglistike i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu, a nada se da će se jednom baviti nekim poslovima vezanima upravo uz povijest umjetnosti, primjerice u muzejima, galerijama…

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook