Prethodni članak
Sljedeći članak

Po prvi puta u povijesti: Zagorci dobivaju zastupnika u Europskom parlamentu


Foto: Philipp von Ditfurth / DPA /Pixsell

Nakon što je preminuo hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, SDP-ovac Predrag Fred Matić, njegovo mjesto u Europskom parlamentu, dakako, popunit će se zastupnikom iz Hrvatske.

Zakon o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske predvidio je kako će preminulog euoparlamentarca zamijeniti prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste na kojoj je bio preminuli zastupnik. 

U ovom slučaju riječ je o gradonačelniku Pregrade Marku Vešligaju, koji je bio četvrti na listi SDP-a i partnera.

Teoretski, taj "sljedeći neizabrani kandidat s liste" može odbiti ulazak u Europarlament, pa da umjesto njega uđe netko drugi, stoga smo kontaktirali Vešligaja i pitali hoće li prihvatiti tu dužnost.

- Izvijestio sam predsjednika Sabora Republike Hrvatske da prihvaćam tu dužnost - kratko je potvrdio Vešligaj za Zagorje.com, napomenuvši da je sada na redu procedura u koju je, osim Republike Hrvatske, uključen i sam Europski parlament i koja bi mogla potrajati otprilike dva tjedna.

S druge strane, budući da nije riječ o nespojivim dužnostima, Vešligaja smo pitali hoće li nakon što prisegne kao zastupnik u Europskom parlamentu i dalje ostati na funkciji gradonačelnika Pregrade.

-Krenuli smo u pripremu proračuna za iduću godinu, a istovremeno imamo jako puno projekata u Pregradi koji su u tijeku i koje moram dovršiti. Tako da ću do svibnja iduće godine sigurno nastaviti obnašati dužnost gradonačelnika, dakako, bez ikakve financijske naknade, kako bi dovršio sve započeto - rekao nam je Vešligaj, koji će, kako sada stvari stoje, postati prvi Zagorec u povijesti na mjestu zastupnika u Europskom parlamentu.

 

 

Inače, Marko Vešligaj posljednje dvije godine član je Odbora regija Europske unije u kojem je bio vrlo aktivan upravo oko tema malih gradova i regija kakvi su zagorski gradovi i Hrvatsko zagorje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook