Prethodni članak
Sljedeći članak

Profesionalni biciklisti iz Slovenije odabrali Zagorje za treninge


U sklopu projekta Biciklom u Srcu Zagorja, u Krapinsko – zagorskoj županiji održava se biciklistički kamp, u kojem sudjeluju profesionalni biciklisti iz Slovenije, koji se ovdje kroz treninge pripremaju za natjecanja.

Radi se o članovima Biciklističkog kluba iz Ljubljane, koji su pohvalili gostoprimstvo ovdje u Zagorju i naglasili pozivne impresije boravka ovdje. Istaknuli su koliko im je drago što se biciklizam u Krapinsko – zagorskoj županiji razvija, obzirom da ovaj kraj ovdje za to ima izuzetan potencijal.

Član kluba i sudionik kampa je i Viktor Potočki, aktualni četverostruki prvak Hrvatske, koji je naglasio kako je ovakav teren izuzetno bitan vozačima za treniranje. – Mi moramo biti dobri i na ravnome i u brdo i niz brdo, jer se danas trke voze na svim tim dijelovima – rekao je, dodavši da vozači još nisu prepoznali ovaj dio Hrvatske za treninge no vjeruje da će se to promijeniti.

Ovaj kamp, kao i napreci projekta Biciklom u srcu Zagorja, predstavljeni su danas na konferenciji za medije, koja je održana na OPG – u Kos u Svetom Križu Začretju. Domaćin, Marko Kos, ujedno načelnik Sv. Križa Začretja, naglasio je kako mu je drago da se kvalitetna slika biciklizma kao turizma iz Slovenije precrtava u Krapinsko – zagorsku županiju.

 – Drago mi je da se naša kvalitetna turistička ponuda upotpunjava zdravljem, odnosno zdravim obrocima i dobrim početkom dana uz domaće namirnice, što se onda 'pretače' u kotače i ostavlja na treningu, a imamo i sadržaje u kojima se biciklisti mogu opustiti, a samim time jednu cjelokupnu ponudu ovdje na prostoru Krapinsko – zagorske županije – rekao je Kos.

Predsjednik TZ 'Srce Zagorja' i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako biciklizam može itekako koristiti turističkoj promociji Hrvatskog zagorja. – Područje smo koje brine o vrijednostima i promociji sporta, a biciklizam je nešto što može dobro spojiti sport i turizam. Prepoznali smo te trendove kada su se pojavili te su do sada napravljena četiri elaborata za biciklističke staze, dvije zahtjevne i dvije srednje zahtjevne. Ukupno imamo tako 130 kilometara biciklističkih staza, a dodajmo i tome stazo BRZO koja je projekt Zaboka i Oroslavja – rekao je Vešligaj te dodao kako se tu ne staje s ulaganjima.

 – Pregrada, Krapinske Toplice i Zabok su u fazi projektiranja biciklističke staze koja bi trebala spojiti ove jedinice lokalne samouprave i biti jedan dodatan segment turističke promocije ovog područja, kako bismo stvorili uvjete za kvalitetniji i sadržajniji boravak turista u našem kraju – zaključio je Vešligaj.

Župan Željko Kolar zahvalio je klubu iz Ljubljane što su odabrali Zagorje za svoj kamp i treninge. – Danas je i biciklizam nacionalni sport Slovenije i na tome vam čestitam i vjerujem da ćemo u mi uspjeti sve najbolje primjere onoga što vi kontinuirano radite prenijeti ovdje k nama, u obimu u kojem je to moguće – rekao je Kolar, dodavši kako se posljednjih godina radi na razvoju biciklističkih staza, za što ovdje postoje itekako dobri uvjeti.

– Bitno je imati infrastrukturu i popratne sadržaje. Za popratne sadržaje napravili smo ogroman iskorak, ali kaskamo s određenom infrastrukturom, pa će naša ulaganja u sljedećem četverogodišnjem razdoblju biti usmjerena upravo na to, kako bismo zadovoljili ovakve vrhunske klubove, da dođu na pripreme k nama u Zagorje – rekao je Kolar.

Inače, Krapinsko – zagorska županija s intenzivnijim aktivnostima oko brendiranja Zagorja kao outdoor priče krenula je 2021. godine, izradom loga za biciklistički, pješačko – trkači i jahački segment. U projekte za 17 bike staza, financiranih od strane Krapinsko – zagorske županije i Hrvatske turističke zajednice, uloženo je oko 250 tisuća eura, a sigurna sam da je još toliko iznos uložen od strane svih dionika, kroz trkače utrke i sve što se u zadnje četiri godine u našoj županiji pojačalo, da bi biciklizam stavili u vrh turističke ponude – naglasila je voditeljica ureda TZ KZŽ Sanja Škrinjar i naglasila kako se u tom smjeru planira i nastaviti.

Dodala je kako su turistički pokazatelji trenutno jako dobri te je zabilježeno 109 000 dolazaka te 226 000 noćenja, što je više nego lani u istom periodu.

Pohvalila se i uspjehom destinacijskog promo filma 'Bajka na dlanu', koji je do sada dobio 5 zlata na festivalima, a trenutno su finalisti brojnih drugih festivala. – Ponosni smo na tu priču, jer su dobre fotografije i video okidač i motiv dolaska gostima koji još nisu bili na području naše županije – zaključila je Škrinjar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook