Prethodni članak
Sljedeći članak

Rastu plaće ministrima, zastupnicima i premijeru, evo za koliko


Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako 24sata neslužbeno doznaju od iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 posto. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura više nego što ima danas, u neto iznosu.

Index je ranije provjerio kolike su plaće premijera i ministara u susjednim državama i u nekoliko država slične razvijenosti u Europi, s ciljem utvrđivanja jesu li zaista hrvatski premijer i ministri potplaćeni. Kako bi se plaće stavile u kontekst svake države posebno, izračunat je omjer plaće ministara s prosječnom plaćom u državi, tj. ekvivalent koliko prosječnih plaća zarađuju ministri. 

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije. 

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na Slovenskih 1.6 puta. 

Ministri u Poljskoj imaju nešto veće plaće od ministara u Hrvatskoj, kao i premijer, 2.3 puta veće od prosječne neto plaće. Apsolutni rekorder je Mađarska, u kojoj ministri imaju 6.5 puta veću plaću od prosječne državne plaće, a premijer još više. U Češkoj, Albaniji i Estoniji su plaće ministara u odnosu na prosječnu državnu plaću također daleko veće nego u Hrvatskoj. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook