Prethodni članak

Sindikat prijeti štrajkom: 'Neće biti RTG – a, magneta, mamografije…'


Sindikat Zajedno u srijedu je najavio štrajk zdravstvenih djelatnika ako ne dođe do sastanka i dogovora s Vladom i Ministarstvom zdravstva oko, kažu, sramotno niskih koeficijenta djelatnika u zdravstvu, a pogotovo radioloških tehnologa, laboranata i medicinskih sestara, poše Poslovni dnevnik.

“Više od pola godine tražimo razgovore u resornom Ministarstvu, no odgovore nismo dobili te smo bili prisiljeni na najavu štrajka. Neodgovaranjem na naše pozive, odgovorni ljudi u Ministarstvu zdravstva pokazali su nam koliko cijene nas i naše pacijente”, rekla je na konferenciji za medije dopredsjednica Sindikata Zajedno Sanda Alić.

Najavu štrajka Vladi i Ministarstvu urudžbirali su jučer, slijedi postupak mirenja, a ako do dogovora ne dođe štrajk će se provoditi u većini zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Neće se provoditi redovna dijagnostička obrada, što će produžiti dugačke liste čekanja, rečeno je.

“Nakon priznatog propusta u trećem mjesecu na sastanku s Ministarstvom vezano za našu struku, poslali smo još dva dopisa na koje se Ministarstvo oglušilo. Nezadovoljstvo smo već iskazali, tu je nedostatak radnika, manje plaće i veći opseg posla, a inzistirali smo i na zakonu za našu radiološko-tehnološku djelatnost”, istaknula je zamjenica voditeljice odjela radioloških tehnologa u Sindikatu Andrijana Lukačević.

Iz sindikata poručuju da su medicinsko-laboratorijski djelatnici spremni na štrajk jer ih je Vlada novim koeficijentima “bacila u ponor”.

Voditelj odjela saniteta u Sindikatu Zajedno Vladimir Markuš istaknuo je kako Sindikat okuplja 90 posto saniteta Hrvatske, od kojih će svi podržati štrajk ako do njega dođe.

Upozorio je kako su novom uredbom o koeficijentima iz veljače pali u treći platni razred te su ispod njih samo pomoćno radno osoblje i nekvalificirana radna snaga.

“Kod donošenja koeficijenata nije se vodilo računa o posebnim uvjetima rada koji su jasno definirali odgovornost i težinu radnih mjesta. Očito je Ministarstvo pogriješilo i tu pogrešku trebaju ispraviti”, poručio je. Podsjetio je i da je sam premijer rekao kako nakon donošenja novih koeficijenata treba ispraviti pogreške ako je do njih došlo.

Sindikat najavljuje da će štrajkati većina radioloških tehnologa i laboranata, s kojima će se solidarnosti i medicinske sestre te vozači saniteta.

To znači, kažu, da se neće obavljati RTG, magnet, mamografije, denzitometrije, laboratorijske i radiološke pretrage, zračenje onkoloških bolesnika, operativni zahvati kao i sanitetski prijevoz pacijenata.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook