Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠOK: Sumnja se da 13 lijekova u RH može potaknuti na suicid!


Europska agencija za lijekove pokrenula je postupak ocjene lijekova koji sadrže finasterid i dutasterid.

Lijekovi koji sadrže finasterid u obliku tableta od 1 mg ili otopine za kožu primjenjuju se u liječenju ranih stadija androgene alopecije (gubitak kose povezan s muškim spolnim hormonima) u muškaraca u dobi od 18 do 41 godine, prenosi Danica.hr. 

Lijekovi koji sadrže finasterid u obliku tableta od 5 mg i dutasterid u obliku kapsula od 0.5 mg primjenjuju se u liječenju benigne hiperplazije prostate (BHP), stanja u kojem je povećan volumen prostate što može dovesti do problema povezanih s protokom urina.

Depresija
Sumnja se, naime, da postoji rizik od suicidalnih misli i ponašanja kod konzumenata tih lijekova. Za oralne oblike lijekova koji sadrže finasterid i dutasterid, depresija je očekivana nuspojava te je zabilježena s nepoznatom učestalošću.

U Agenciji kažu kako lijekovi smanjuju razinu muških spolnih hormona i usporavaju gubitak kose, potiču rast kose i smanjuju volumen prostate. Snižavanje razine muških spolnih hormona ponekad može dovesti do promjena raspoloženja i depresije te, manje često, suicidalnih misli.

U Hrvatskoj odobreno je ukupno 13 lijekova koji sadrže te djelatne tvari. Lijekovi koji sadrže finasterid, s indikacijom u liječenju benigne hiperplazije prostate su: Finasterid Genericon, Finasterid PharmaS, Fincar, Finpros, Mostrafin i Proscar (sve 5 mg filmom obložene tablete).

Odobreni su i lijekovi koji sadrže djelatnu tvar dutasterid: Avodart, Dupro, Duster, Dutasterid Genericon, Dutasterid Stada, Dutrys i Lestedon (sve 0,5 mg meke kapsule). Svi lijekovi izdaju se na liječnički recept.

Sprej za kožu
Informacije o lijekovima Propecia (lijek koji sadrži finasterid u dozi od 1 mg) i Proscar (prvi lijek s finasteridom odobren unutar EU u liječenju BHP-a) nedavno su ažurirane uvrštavanjem suicidalnih misli kao nuspojave s nepoznatom učestalošću.

Agencija će ocijeniti sve dostupne podatke o riziku od suicidalnih misli i ponašanja za lijekove koji sadrže finasterid i dutasterid te će izdati preporuke o zadržavanju, izmjeni, obustavi ili povlačenju odobrenja za stavljanje lijeka u promet unutar EU-a.

Lijekovi koji sadrže finasterid (tablete 1 mg ili sprej za primjenu na kožu) odobreni su u nekim državama EU-a za prevenciju gubitka kose i poticanje rasta kose u muškaraca u dobi od 18 do 41 godine s ranim stadijem androgene alopecije (gubitak kose povezan s muškim spolnim hormonima).

U Hrvatskoj nema odobrenih lijekova koji sadrže finasterid s indikacijom u liječenju gubitka kose.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook