Prethodni članak
Sljedeći članak

Sud u Zagrebu oslobodio Bad Blue Boyse ranije osuđene na zatvor nakon napada na Grke


Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije u vezi s događajem

Općinski kazneni sud u Zagrebu oslobodio je petoricu muškaraca optužbi da su sudjelovali u huliganskom i nasilničkom ponašanju 2010.  Riječ je o medijski dobro praćenom slučaju kada je više desetaka huligana nasrnulo na autobus u kojem su prevoženi VIP navijači grčkog nogometnog kluba PAOK iz Soluna. Autobus je kamenovan te su u njega ubačene bengalke zbog čega se zapalio, a u cijelom metežu jedanaest je osoba ozlijeđeno, piše Dnevno.hr.

Braća G. i M. B. za sudjelovanje u tom neredu prije nekoliko godina osuđeni su na po dvije godine zatvora, no postupak je ponovljen i sud je ovog puta braću oslobodio svih optužbi. Zanimljivi su njihovi iskazi koji su dali u sad već brojnim ispitivanjima, a koje je Općinski kazneni sud u Zagrebu. No, krenimo kronološki. Do nereda je došlo 14.prosinca 2010., oko 13 sati i petnaest minuta, na raskrižju ulica SR Njemačke i Avenije Dubrovnik u Novom Zagrebu. U ozračju velike netrpeljivosti između navijača Dinama – Bad Blue Boya – i navijača grčkog PAOK-a odlučeno je da je utakmica između Dinama i Paoka zakazana za taj dan utakmica visokog rizika, te grčki navijači nisu mogli kupiti ulaznice za okršaj u Maksimiru. No, u Zagreb je bez navijačkih obilježji i pod pratnjom policije stigao autobus sa “VIP” navijačima, odnosno prijateljima i sponzorima kluba.

Na spomenutom raskrižju dočekao ih je unaprijed dogovoreni kaos. Iz tamošnjeg pothodnika izjurila je masa od četrdeset, možda i više, osoba maskiranih kapama, šalovima i maskama te su na njih osuli “drvlje i kamenje”. Bacalo se što se stiglo, a u autobus su ubačene i bengalke zbog čega je u unutrašnjosti planula vatra. Jedanaest osoba je ozlijeđeno.

Među glavnim okrivljenima u jednom od postupaka bili su braća B., tada stari 19 i 20 godina., no oni su u sadašnjem postupku oslobođeni. Sud je tako uvažio njihove iskaze koje donosimo. Mlađi brat G., koji je prvookrivljen u slučaju, rekao je da nije sudjelovao u organizaciji napada. Priznao je da je zajedno s bratom došao na lokaciju jer je “gradom kružila priča da će se tamo naći navijači” te mu je namjera bila potući se sa Grcima. Rekao je da je i ranije imao takvih iskustava. Sa sobom je uzeo rukavice i baklju, a kada je došao na lokaciju vidio je da neće doći do tučnjave.

Baklju koju je imao sa sobom nije bacio, a sudu je rekao da je razlog tomu što se “prestrašio i pobjegao”.U obrani 12. rujna 2012. bio je sličnog stava. Tada je iskazao kako mu je “žao što se našao na mjestu događaja” te da njegov dolazak na top mjesto nije bio inspirirano nikakvom mržnjom.

“Ja ne mrzim nikoga, pa ni Grke, to je bio samo dio navijačkog folklora i unaprijed nisam znao što će dogoditi”, rekao je tada skrušeni mladić. Njegov godinu dana stariji brat M. također je ispričao da je na lokaciju došao “kako bi sudjelovao u navijačkom svijetu i dokazivanju”. Tamo je bilo osamdesetak ljudi, prema njegovom iskazu, a u jednom je trenutku shvatio da to “ne vodi u tučnjavu nego u eskalaciju”, pa je i on odustao od daljnje makljaže. Osim brata na događaju nije nikoga prepoznao jer su svi bili maskirani. On je, osobno, bacio samo jedan kamen kojeg je našao u vrećici u kojoj je bilo još kamenja. Policija ih je obojicu privela.

Druga trojica muškaraca koji su u ovom postupku oslobođeni su se na mjestu događaja, ustanovio je sud, našli sasvim slučajno. Zanimljiv je i iskaz tadašnjeg pomoćnika zapovjednika Interventne policije. On je rekao kako su pripadnici Interventne imali zadatak pratit autobus s Grcima. On je akciju pratio preko veze, a kada je preko Operativno-komunikacijskog centra policije dobio informaciju o događaju bio je na Oranicama te se smjesta uputio prema Novom Zagrebu.

“Procijenio je kako djelatnici Interventne policije na licu mjesta nisu baš najbolje reagirali, da je  bio ondje trčao bi za napadačima, a ne bi išao spašavati Grke jer oni od dvije baklje ne bi izgorjeli”, napisao je sudac u zapisniku o saslušanju svjedoka.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook