Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri zagorske općine vodeće su po povlačenju sredstava iz EU


Općine iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije vodeće su bile lani po povučenim EU sredstvima. 

Predvode Gornja Stubica, Krapinske Toplice, Veliko Trgovišće, Brdovec, Pokupsko, Kravarsko, Mače…

Pokazala je to analiza portala Načelnik.hr napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna općina za 2023. godinu i dostavljenih izvještaja. 

Hrvatska po povučenim EU sredstvima na 7. mjestu unutar 28 zemalja Unije. Zajedno sa sredstvima iz NPOO-a u plusu smo bili, prema podacima od lipnja,  14,9 milijardi eura.

Hrvatska je iskoristila sva sredstva iz programskog razdoblja 2014. – 2020., a u okviru aktualnog programskog razdoblja 2021. – 2027. pozive za prijavu EU projekata objavljuju se gotovo svakodnevno.

Gradnja vrtića, škola i sportskih dvorana, domova za starije, vatrogasnih domova, obnova vodne infrastrukture, energetske obnove,  navodnjavanje, revitalizacija kulturnih objekata i stavljanje u turističku svrhu… tek je dio projekata koji je posljednjih godina obilježio investicije financirane iz europskog novca, velik broj ih je u tijeku ili pripremi.

Do sredine prošle godine trošila su se i sredstva iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu od potresa i sva su potrošena, te je upravo iz tog izvora velik dio novca otišao u općine Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Kroz  Nacionalni plan oporavka i otpornosti  na raspolaganju nam je bespovratnih 5,5 milijardi eura, pri vrhu smo po visini dosad uplaćenih sredstava, a sredstva su odobrena  za domove za starije, gdje su županije partneri na projektima,  za gradnju ili dogradnju školu i sportskih dvorana… Tijekom 2025. godine  morat će se završavati aktivnosti NPOO-a, a s druge strane morat će biti ugovoreni svi projekti nove financijske perspektive.

Ukupno su općine lani povukle 138,2 milijuna eura, što je gotovo dvostruko nego godinu ranije, kada je povučeno 70 milijuna eura.

Po stanovniku je najviše povukla Općina Pokupsko, 3,1 milijun eura, Gornja Stubica 2 milijuna, Veliko Trgovišće 1,5 milijuna, Krapinske Toplice 1,4 milijuna, Kravarsko i Mače 1,3 milijuna eura, Brodski Stupnik 1,15 milijuna, Krašić i Lećevica 1,1 milijun i Marija Gorica milijun eura. Zanimljivo je da čak osam vodećih općina dolazi iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a što je povezano s povučenim sredstvima iz Fonda solidarnosti, odnosno obnovu nakon potresa. Slična je situacija i kada se gleda udjel povučenih sredstava u odnosu na ukupno povučena među općinama. Prve tri vodeće su zagorske općine – Gornja Stubica koja ima udjel povučenog novca od 6,71 posto te Krapinske Toplice i Veliko Trgovišće s 4,92 posto. Slijedi Brdovec s 4,69 posto, Pokupsko s 4,33 posto, obje iz Zagrebačke županije, a onda opet zagorske – Đurmanec i Mače s udjelom od 2,14 posto. Sukošan i Klinča Sela imale su 2,09 posto udjela u povučenim EU sredstvima, a Brodski Stupnik 1,96 posto.

Po rastu povučenog EU novca u odnosu na 2022. godinu, u apsolutnom i relativnom iznosu, vodeća je Gornja Stubica s rastom od 9,2 milijuna eura, odnosno gotovo 20 tisuća posto. Krapinske Toplice su povukle 6,8 milijuna više, Veliko Trgovišće 6,3 milijuna, Brdovec 5,9 milijuna, Pokupsko 5,3 milijuna eura više, Đurmanec gotovo 3 milijuna više, Klinča Sela i Mače 2,9 milijuna, Krašić 2,5 milijuna te Konjščina gotovo 2 milijuna eura više nego 2022. godine. U relativnom pokazatelju, nakon Gornje Stubice slijede Klinča Sela, s rastom povučenog novca u godinu dana od gotovo tisuću posto, Stubičke Toplice za 6,8 tisuća posto, Drenovci za 5,8 tisuća posto, Bedekovčina za 5,2 tisuće, Klakar za 4,3 tisuće posto, Konjščina za 3,6 tisuća posto, Mače za 3,1 tisuću, Lasinja za 3 tisuće i Krnjak za 2,9 tisuća posto.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook