Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici II. Osnovne škole Varaždin oduševljeni Kartohodom


Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u petak je u prostorijama II. osnovne škole Varaždin zajedno s ravnateljicom Sanjom Posavec predstavio kartohod, digitalnu ortofotokartu grada Varaždina postavljenu na pod škole.

 

Državna geodetska uprava već duži niz godina provodi projekt postavljanja kartohoda u školama kako bi promovirala kartografiju, ali i pridonijela edukaciji učenika s obzirom na to da je riječ o izvrsnom nastavnom pomagalu koje učenicima kroz igru i istraživanje pomaže usvojiti osnovne tehnike snalaženja u prostoru bez modernih pomagala te njima, ali i nastavnicima i roditeljima omogućava bolje upoznavanje kraja u kojem žive.

 

Ortofotokarta je izrađena metodom aerofotogrametrijskog snimanja, a na temelju službenih podataka DGU-a, u mjerilu 1:1000 i dimenzija 8×3.5 metara.

 

„Pohvalio bih II. osnovnu školu i učenike koji je pohađaju jer je škola svojim motivacijskim pismom prema Državnoj geodetskoj upravi uspjela ući među desetak škola u Hrvatskoj koje su dobile ortofotokartu svog grada. Ona je sad postavljena u hodnik škole, u mjerilu je 1:1000 i omogućit će djeci da se bez mobitela i računala nauče snalaziti u prostoru, da pronađu na njoj svoju školu, svoju ulicu, kuću ili zgradu. Karta ima poseban zaštitni sloj i predviđena je da se postavi baš na pod, da djeca po njoj hodaju i kreću se. Njima je to jako interesantno. Naša II. osnovna škola je tijekom protekle godine uspjela povući sredstva za uređenje informatičkih učionica, multifunkcionalne dvorane, a uskoro ćemo imati otvorenje i obnovljene najmodernije zvjezdarnice u Hrvatskoj, na što smo izrazito ponosni.“ – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Neven Bosilj.

 

Ravnateljica Sanja Posavec istaknula je kako učenike veseli novi sadržaj u školi: „U našem motivacijskom pismu spomenuli smo da ova škola izuzetno puno radi na primjeni teoretskog znanja, terenskoj nastavi, izlascima u okoliš same škole i šire. Ovo je zaista korisno da učenici primijene ono što su naučila o tlocrtima, nacrtima, kartografskim pojmovima. Od kad smo postavili kartohod, djeca ga stalno proučavaju, traže svoje kuće, orijentiraju se. Zahvaljujem DGU što nam je izašla u susret.“ – rekla je ravnateljica.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook