Prethodni članak
Sljedeći članak

Upaljen crveni meteoalarm: Upozorenje za više hrvatskih regija, u pitanju su dvije ozbiljne opasnosti


Državni meteorološki zavod upalio je meteoalarm za cijelu obalu. Žuti meteoalarm proglašen je za kninsku regiju, Kvarner i Istru te sjevernu i srednju Dalmaciju zbog visokih temperatura i jake bure.

Za riječku regiju i području Velebitskog kanala proglašen je narančasti meteoalarm, a za krajnji jug - splitsku i dubrovačku regiju proglašen je crveni meteoalarm, što znači da je vrijeme izuzetno opasno.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske očekuju se temperature od 27 do 31, a na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji između 32 i 37 °C. Najavili su i da se diljem Jadrana očekuje umjerena i jaka bura, podno Velebita olujni udari, a poslijepodne i umjeren sjeverozapadnjak.

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska: Većinom sunčano i manje vruće. Uglavnom u prvom dijelu dana ponegdje umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Najviša dnevna temperatura od 28 do 31°C.

Središnja Hrvatska: Prevladavat će sunčano i manje vruće. Prijepodne mjestimice s umjerenom naoblakom, lokalno ujutro i kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 27 do 31°C.

Gorski kotar i Lika: Prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša temperatura od 25 do 29°C.

Istra: Pretežno vedro i sunčano. Puhat će umjerena do pojačana, ponegdje jaka bura koja će tijekom dana malo oslabiti i djelomično okrenuti na sjeverozapadni vjetar. More će biti malo do umjereno valovito, prijepodne mjestimice valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 21 i 26, u unutrašnjosti Istre između 16 i 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 30 i 34°C.

Sjeverni Jadran: Pretežno sunčano, prijepodne s umjerenom naoblakom. Puhat će umjerena do jaka bura, osobito podno Velebita lokalno s olujnim udarima, poslijepodne će na otocima prolazno okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna od 31 do 33 °C.

Dalmacija: Sunčano i vrlo vruće. Uz jači dnevni razvoj oblaka poslijepodne je poneki pljusak moguć u unutrašnjosti. Puhat će uglavnom umjerena, ponegdje i jaka bura, lokalno s olujnim udarima, poslijepodne osobito na otocima prolazno umjeren sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura između 32 i 37 °C.

Što nas čeka idućih dana?

Sutra će diljem zemlje biti sunčano, danju vrlo toplo i vruće. Vjetar na kopnu većinom slab, tek mjestimice umjeren sjetveni i sjeveroistočni. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim udarima postupno slabjeti te će poslijepodne nakratko okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 19, na Jadranu od 20 do 26°C. Najviša dnevna temperatura od 26 do 31, na Jadranu od 31 do 35°C.

Idućih dana prevladavat će sunčano vrijeme, u četvrtak uz lokalno više oblaka postoji mala vjerojatnost za pljusak u unutrašnjosti Istre te uz granicu sa Slovenijom. Vjetar na kopnu većinom slab, još u utorak mjestimice umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima u slabljenju i okretanju na povremeno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Jutra na kopnu razmjerno svježa, a na moru topla i vrlo topla. Danju vrlo toplo i vruće.

I tijekom petka treba lokalno računati na kišu i pljuskove s grmljavinom, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će se zadržati većinom suho i sunčano. Za vikend isto nestabilno, u unutrašnjosti i osjetno svježije. Lokalno je moguće nevrijeme.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook