Prethodni članak
Sljedeći članak

Usvojen Proračun Krapinsko-zagorske županije za 2007. godinu

Županijska skupština većinom je glasova usvojila Proračun Krapinsko-zagorske županije za 2007. godinu, koji ukupno iznos


Županijska skupština većinom je glasova usvojila Proračun Krapinsko-zagorske županije za 2007. godinu, koji ukupno iznosi 129 milijuna kuna, a u kojem se najveća rashodovna stavka, u iznosu od 12,5 milijuna kuna, odnosi na plaćanje prve rata kredita za novu županijsku bolnicu, koja se gradi na Bračku kod Zaboka.

Najveća rashodna stavka Županijskog proračuna za 2007. godinu, kojeg je na svojoj ovotjednoj sjednici usvojila Skupština Krapinsko-zagorske županije, iznosi 12,5 milijuna kuna, koliko će iznositi prva rata kredita za izgradnju nove županijske bolnice, a koja iduće godine stiže na naplatu.

Proračun, koji je od ovogodišnjeg veći za 15% i ukupno iznosi 129 milijuna kuna, oporba nije podržala, a najviše primjedbi imali su HDZ-ovci, koji smatraju da je u njemu premalo novaca predviđeno za razvoj poduzetništva i za zapošljavanje, a smetalo ih je, između ostalog, što su za subvencioniranje prijevoza učenika sredstva osigurana samo za pola godine, odnosno, do kraja tekuće akademske godine.

Proračun mogućnosti

No, županica Vlasta Hubicki istaknula je kako je riječ o proračunu mogućnosti, koji je u svakom smislu riječi razvojan, te da je u njemu sadržan nastavak već započetih projekata, ali i da pruža šansu novim projektima. Jedini član Skupštine koji je kod glasovanja bio suzdržan, ZDS-ovac Višeslav Ćuk, tražio je da se u Proračunu predvide sredstva za nabavku svjetlećih prsluka za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, kako bi se izbjegle prometne nesreće, no, županica Hubicki je podsjetila da je Županija u suradnji sa županijskim Savjetom za promet takvu akciju već provodila, ali da je problem što se učenike ne može prisiliti da te prsluke i nose.
No, iako je na koncu oporba glasala protiv Proračuna, sa 28 «podignutih ruku» članova Skupštine iz redova vladajuće koalicije, Proračun je prihvaćen.

Prema njemu, izvorni proračunski prihodi u idućoj godini trebali bi iznositi oko 33% ukupnih prihoda, odnosno 43 milijuna kuna, dakle, oko 12% više nego u ovogodišnjem proračunu, a gotovo polovica prihoda odnosi se na decentralizirana sredstva koja iznose 61,9 milijuna kuna, 6% više nego u 2006. godini.

Akcija «Zdravlje Zagorju»

Inače, sjednica Županijske skupštine, na kojoj je jednoglasno usvojen i županijski Regionalni operativni plan, koji na, recimo to tako, jedan fleksibilan način određuje smjernice razvoja županije u idućih šest godina, započela je aktualnim satom, u kojem je glavna tema bilo opremanje županijske bolnice na Bračku, čija je izgradnja pri kraju.

Naime, Višeslav Ćuk ispred ZDS-a, HSLS-a i HDZ-a zatražio je podršku Županijske skupštine i Poglavarstva za akciju «Zdravlje Zagorju», kojom bi se prikupila sredstva za opremanje nove bolnice, jer sredstva koja su za to predviđena u Državnom proračunu za 2007. godinu neće biti dovoljna.

-Postoji mogućnost da se pokrene akcija za prikupljanje sredstava otvaranjem telefonske linije kako bi građani, jednim svojim pozivom, mogli donirati po 5 kuna za opremanje nove bolnice. Mogla bi se napraviti i promidžbena akcija među privrednicima, koja bi započela jednim koncertom, i na taj način bi se prikupila određena sredstva – rekao je Ćuk.

Županica Hubicki pozdravila je Ćukov prijedlog i akciju nazvala hvalevrijednom, no, imala je i određena pitanja.

-Nije mi jasno da li bi to pokrenule stranke ili Bolnica. Ja sam čula da će to pokrenuti Bolnica i u tom slučaju svi ćemo to podržati, sve stranke, Poglavarstvo i Skupština –rekla je Hubicki, na što joj je Ćuk objasnio da bi to bila nestranačka akcija kod koje bi Bolnica bila u prvom planu, a u raspravu se uključila i predsjednica Županijske skupštine Sonja Borovčak, koja je ujedno na čelu Upravnog vijeća OB Zabok, te podsjetila da je Bolnica već donijela odluku o osnivanju zaklade preko koje bi se prikupljao novac za opremu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook