Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Dalmacija u plamenu, gori na više lokacija. Načelnik iskočio iz gorućeg auta


U ponedjeljak su izbili požari na više lokacija u Dalmaciji - kod Skradina, kod zračne luke u Zadru, a u večernjim satima i kod Tučepa i na području Radonića.

Najteže stanje je kod Skradina gdje je vatra progutala oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume dok je stanje na zadarskom području zadovoljavajuće, izvijestila je u srijedu navečer Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje.

U večernjim satima požar se brzo proširio i u Tučepima, a u gašenju će pomoći i zagrebački vatrogasci koji su za Dalmaciju krenuli oko ponoći. Ubrzo nakon njih, u pomoć su krenuli i karlovački vatrogasci.

 

Tučepski načelnik Ante Čobrnić jedva je izvukao živu glavu nakon što je u zadnji tren iskočio iz gorućeg automobila.

"Čim je vatra buknula, otišao sam autom do Čovića kako bih pružio potporu vatrogascima. Tada je vatra bila mala i u sekundu mi se razbuktala pred očima pa sam uletio u auto i krenuo prema kući. Međutim, vatra je zahvatila auto iz kojeg sam odmah iskočio, a koji je izgorio u par minuta. Sve se odvijalo kao u filmu i u jednom trenu sam ostao zarobljen u vatrenom obruču. Sada sam u Tučepima i ne mičem se nigdje jer ovo što sam proživio zbilja je bilo katastrofa i u šoku sam", rekao je za Slobodnu Dalmaciju.


Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je za Danas.hr da je situacija teška.

"Situacija je dosta napeta. Vatra se nošena burom vrlo brzo širi. Nije se proširila samo prema dolje, već se širi i lijevo i desno. Vatrogasne snage od Splita do Makarske rivijere nalaze se na požarištu. Bore se nadljudskim naporima da spriječe širenje požara prema mjestu Tučepi", kazao Tucaković.

 

Prve kuće su obranjene, rekao je Tucaković. "Ljudi se maknu, evakuiramo ih, brani se kuća po kuća", kazao je.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook