Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: Zagorski vatrogasci već u akciji na požarištima u Dalmaciji


Vatrogasci iz Zagorja, koji su jučer navečer krenuli put Dalmacije na ispomoć svojim kolegama koji se na nekoliko lokacija bore s vatrenim stihijama, odmah su se po dolasku na zacrtane lokacije uhvatili u koštac s požarima.

Osam pripadnika zagorskih javnih vatrogasnih postrojbi te vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Konjščina, Gubaševo, Zlatar, Đurmanec, Jazvine, Rakovec, Tuhelj, Klanjec, Prišlin – Hum, Đurmanec, Poznanovec, Zabok, Marija Bistrica i Budinščina, pomažu u gašenju požara kod Skradina.

-Mi Zagorci ćemo uvijek uskočiti u pomoć, bilo da se radi o požaru ili drugim elementarnim nepogodama što smo dokazali svih ovih godina te se nadam da ćemo sa svojim kolegama i ove požare ugasiti u najkraćem roku. – istaknuo je zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić.

Iza vatrogasaca raspoređenih na požarišta na području Dalmacije još je jedna teška noć. U gašenju požara na području Skradin - Ićevo sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 159 vatrogasca sa 57 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin. Priključile su im se i izvanredne dislokacije sa područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke te lokalna dobrovoljna vatrogasna društva s područja Županije. Podignuta je izvanredna dislokacija Krapinsko-zagorske županije sa 42 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila.

Požar je još aktivan, a tijekom noći je nastavljeno aktivno gašenje i sanacija požarišta. U jutarnjim satima na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1000 ha.

Uz ovaj požar, izbila su i još 2 veća požara na području Šibensko-kninske županije, koja su ugašena.

Aktivan je još uvijek i požar u Tučepima. U gašenju su jučer sudjelovala tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Od zemaljskih snaga u gašenju ukupno je angažirano 306 vatrogasaca sa 77 vatrogasnih vozila iz IVP Split i Dubrovnik, izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba te vatrogasci sa područja Županije. Kao ispomoć na gašenje požara upućene su izvanredne dislokacije iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 63 vatrogasca i 21 vozilom.

Požar je aktivan i širi se na sjevernom dijelu požarišta koji je ušao u PP Biokovo, a na požarište se spustila velika količina dima. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 400 ha.

Požar na otvorenom izbio je jučer i na području Vrsine, gdje je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutnoj površini oko 500 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 96 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-e Trogir i Sinj, DVD Trogir, Slatine, Okruk, Seget Vranjica, Marina, Kaštela, Kaštel Gomilica, Klis, Dugopolje, Split, Trilj i Žrnovnica te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske županije. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.
 
- Stanje na terenu je trenutno na svim požarištima je puno bolje. Vatrogasci su radili cijelu noć kako bi obranili objekte. U prilog nam ide smirivanje vjetra, ali i dalje je prisutna velika količina dima. Izvršit ćemo zamjenu snaga na požarištima i nastavljamo sa sanacijom -  rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao da su u pripravnost stavljene vatrogasne snage iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook