Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorcima će ove godine pojeftiniti obvezno auto osiguranje

Neke su osiguravajuće kuće snizile cijenu obveznoga auto osiguranja tek sada, iako su to mogle učiniti još 2008. godine


U KZŽ je premija od 1622 do 1940 kuna, a za vlasnike pločica s oznakom DA od 920 do 1100 kuna. Zbog toga su neki privatni vlasnici svoje osobne automobile registrirali u Daruvaru, a neke tvrtke tamo otvorile svoje pogone ili ispostave, kako bi imali pravo na oznaku DA

Vlasnicima motornih vozila s krapinskom registracijom možda bi konačno ove godine moglo pojeftiniti obvezno auto osiguranje i to iz dvije osnove. Prva je liberalizacija tržišta nakon ulaska Hrvatske u EU, odnosno, konačna primjena Zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji je stupio na snagu još 1. siječnja 2008. godine. Do sada ga osiguravajuća društva nisu primjenjivala jer im je odgovaralo prijašnje stanje. Više premije nosile su i višu zaradu.

Zagorci plaćaju dvostruko više

Sada u Hrvatsku dolaze i druga strana osiguravajuća društva, koja će sigurno kao i nedavno Generali osiguranje ponuditi jeftinije premije. Druga je osnova moguće napuštanje tarifa kojima je osnova bila visina isplaćenih šteta na nekom području, zbog čega se u Krapinsko-zagorskoj županiji plaćalo dvostruko višu premiju od Daruvara.

Usporedili smo prosinačke cijene za vozilo s motorom od 60 kw za ta dva područja. U KZŽ je premija od 1622 do 1940 kuna, a za vlasnike pločica s oznakom DA od 920 do 1100 kuna. Zbog toga su neki privatni vlasnici svoje osobne automobile registrirali u Daruvaru, a neke tvrtke tamo otvorile svoje pogone ili ispostave, kako bi imali pravo na oznaku DA.

Hrvatski je Sabor u lipnju prošle godine donio promjene onoga Zakona o obveznim osiguranjima u prometu iz 2008., ali se s primjenom čekalo do početka ove godine. Najveća hrvatska osiguravajuća kuća bila je u većinskome državnom vlasništvu, pa se ni državi nije žurilo da primjeni zakon koji bi smanjio prihode, što je odgovaralo i ostalima da na tržištu ostvare što bolju zaradu. Prvi iskorak jednog osiguravatelja najavio je promjene i prije Nove godine.

Pojeftinjenje od oko 20 posto?

U novim će se osiguranjima vjerojatno krenuti njemačkim primjerom osobne tarife, kod koje će osnova za obračun cijene biti vlasnik police osobno i premija će ovisiti o tome koliko on ima automobila u obitelji, koliko kilometara prolazi godišnje, je li imao šteta, ali i s ukalkuliranim rizikom za svakoga vlasnika. Kod toga će zato osiguravatelji morati paziti na vlastiti financijski rizik, kako bi novac uplaćenih premija bio dostatan za isplatu šteta.

Nadzorno će tijelo kontrolirati sustav, a osiguravatelji će međusobno jamčiti za nastale obveze uplatom određenoga postotka od premije u zajednički fond do iznosa od 15 milijuna kuna.

Na kraju možemo reći da je europsko članstvo Hrvatskoj barem u nečemu donijelo stvarno vidljivo snižavanje cijena, koje Generali osiguranje i Allianz već primjenjuju, a očekuje se to i od ostalih. Croatia osiguranje svakako je najviše u središtu pozornosti, budući da je promijenjena vlasnička struktura. Novi vlasnik Adris grupa sigurno nije kupila CO da bi ostvarivala gubitak.

Uskoro ćemo vidjeti s kojim će cijenama oni izaći na tržište, a prema najavama za očekivati je da će cijene pojeftiniti u prosjeku za oko 20 posto.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook