Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski vinogradari kreću u nikad ranije berbe: 'Godina je bila dobra'

Berbe će u zagorskim vinogradima ove godine ranije. Kumovalo je tome vruće i sunčano vrijeme zbog čega grožđe ranije dozrijeva


Nakon što su se proteklih godina susreli s brojnim elementarnim nepogodama i bolestima vinove loze, zagorski vinogradari ove godine kao da su odahnuli. Naravno, velik je još posao pred njima, jer berbe još nisu krenule kao ni zahtjevni poslovi podrumarenja. No, iza njih je period iščekivanja i neizvjesnosti; što zbog stalno najavljivanih vremenskih neprilika koje bi mogle uništiti urod, što zbog borbe s bolestima vinove loze koje su ove godine, izgleda, vrlo uspješno suzbijali.

Ranije berbe

Mnogi vinogradari najavili su kako će ove godine berbe uraniti. Nakon ovih dugačkih sunčanih i toplih razdoblja, grožđe je brže dozrilo, pa se tako neki spremaju u berbu ranijih sorti već ovog vikenda, dok će drugi vrati već početkom rujna, a ne sredinom ili prema kraju, kako je to uobičajeno gotovo za sve sorte, za graševinu čak i kasnije. Ova je godina, konačno, kažu, jedna dobra godina koja će donijeti dobar urod. Obzirom da nije bilo prevelikog mraza u proljeće, a niti, hvala Bogu, tuče, koja je lani i predlani napravila velike štete na nekoliko krajeva Zagorja, vinogradari su uglavnom zadovoljni. – Ove godine zaobišao nas je mraz, tuča i bolesti. Ima lijepog roda, iako je prinos ove godine oko 15 posto manji, zbog velike štete koju je vinograd pretrpio lani nakon tuče – kaže poznati stubički vinar Siniša Znika.

Nakon prošlogodišnje tuče, koja je napravila veliku štetu u vinogradu, Znika ove godine ima razloga za zadovoljstvo. Grožđe je, kaže, zrelo, tako da je ove godine berba biti ranije. – Uskoro ćemo brati one rane sorte, poput traminca, muškata i silvanca, a graševinu, koju inače beremo početkom listopada, brat ćemo u rujnu – kaže Znika. Iako smo tijekom cijelog ljeta imati toplinske valove koji su pogodovali tome da grožđe dozrije ranije, bilo je, dodaje Znika, i dovoljno vlage, što je pogodovalo dobrom razvoju bobica.

Nije bilo bolesti

Iako vremenski uvjeti uz vruća razdoblja, a onda malo kiše, pogoduju razvoju bolesti vinove loze, s time ove godine nije bilo problema. – Uspjeli smo uvijek na vrijeme zaštititi, tretirali bi uvijek dan – dva prije kiše i nikakve bolesti nisu se razvile. Dobro je što su nam vremenski uvjeti ove godine dozvoljavali da se pravovremeno tretira – kaže Znika. Dodaje i kako je u stubičkom kraju dosta manje bolesti žutice. – Ta se bolest ne može spriječiti niti liječiti, nikako drugačije se njeno širenje ne može suzbiti nego uklanjanjem bolesnih trsova. Tu su stubički vinari očito napravili dobar posao i žutica i ovom kraju je popustila. Mi u našem trsju ove godine imamo puno manje zaraženih trsova nego prethodnih godina, izvadili smo svega nekoliko komada trsova. No, važno je naglasiti da je to bolest koja ne razvija i ne pokazuje simptome uvijek u isto vrijeme, tako da treba dobro pratiti što se događa u vinogradu – pojašnjava Znika. Stubički vinari uvijek bilježe odlične uspjehe na ocjenjivanjima vina unutar udruge, ali i na županijskim ocjenjivanjima. – Imat ćemo i ove godine dobrih vina – zaključuje Znika, čije je vino sorte sauvignon najbolje ocijenjeno vino u grupi bijelih vina redovite berbe s ostatkom šećera na ovogodišnjem ocjenjivanju vina u Bedekovčini te je osvojilo zlatnu diplomu.

Dobra godina

Uspješnu berbu ove će godine imati i u vinariji Sever iz Klanjca. Jedan od vlasnika, Filip Sever, kaže kako je situacija u vinogradima dobra. – Konačno lakša godine, lakše se diše – kaže. Vinograde vinarije Sever 2022. godine uslijed velikog nevremena uništila je tuča. Šteta je bila stopostotna, no ne samo za tu godinu, već se to osjetilo i u narednim godinama. -  Prošle godine imali smo 50 posto manji prinos upravo zbog velike štete 2022. godine.

Ove godine to se konačno vratilo u normalu – dodaje Sever, istaknuvši kako je ova godina bila dobra po tome što nje bilo tuče niti bolesti. No, kaže, ove ekstremne vrućine nisu baš dobre za berbe. - Grožđe ranije zrije, no neke tercijarne arome još se nisu dovoljno razvile, a morat ćemo u berbu – pojašnjava.

Dobra kvaliteta

U vinogradima u Svetom Križu Začretju berbe će početi već ovaj tjedan. Iz vinarije Petrovečki kažu kako će već sredinom ovog tjedna brati ranije sorte: pinot i muškat. – Godina je dobra po tome što nije bilo bolesti i nije bilo vremenskih nepogoda, poput tuče, koja nam je lani nanijela veliku štetu. Zbog toga ćemo ove godine imati manji prinos. Vinogradu treba jedno vrijeme da se oporavi, tako da tek iduće godine očekujemo po tom pitanju jednu regularnu godinu. Ako nema takve štete, svemu drugome se prilagodimo, jer svaka godina je zapravo drugačija. No, svako ljeto strepimo do zadnjega, jer se ne zna kakvo će biti vrijeme – kaže Tomislav Petrovečki, dodavši kako su šećeri ove godine već sad dobri i očekuje se dobra kvaliteta grožđa.

No, kod zagorskih vinara već je standard izvrsna tehnologija u podrumarenju, zbog čega i iz srednje kvalitetne robe dobivaju odlična vina, pa sudeći po tome, i ove godine ona bi trebala biti izvrsne kvalitete.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook