Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog proceduralnih propusta ukinuta presuda učitelju optuženome za blud

Županijski sud u Zlataru ukinuo je prvostupanjsku presudu Ivanu Jeršeku (64), učitelju gitare iz Svetoga Križa Začretja.


Županijski sud u Zlataru ukinuo je prvostupanjsku presudu Ivanu Jeršeku (64), učitelju gitare iz Svetoga Križa Začretja. Naime, učitelj gitare je prije godinu i pol u Zlataru nepravomoćno osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad svojim učenicama u Glazbenoj školi u Krapini.

Zbog proceduralnih propusta, koji nisu precizirani, Jeršek će ponovno odgovarati na zlatarskome Općinskom sudu i to za bludničenje nad djevojčicom i dvije djevojke.

Otkriće staro sedam godina

Sve je otkriveno 2000. godine kad je majka jedne 11 – godišnjakinje prijavila ravnatelju pregradske škole, u kojoj je Jeršek radio, seksualna maltretiranja od strane učitelja. Protiv Jeršeka 2003. podignuta je optužnica, a suđenje je trajalo više od dvije godine uz česte prekide zbog učiteljeva pogoršanog zdravstvenog stanja, posebno psihičkog.

Suđenje je većim dijelom bilo zatvoreno za javnost, no na jednoj od rasprava prisustvovali su novinari. Između potresnih svjedočanstava žrtava, izdvaja se priča danas punoljetne žene o tome kakve je perverzije učitelj izvodio na satovima gitare...

Isto je radio i drugim djevojkama, pa su djevojke počele zajedno odlaziti na satove da bi izbjegle nasrtaje pohotnog glazbenika. Najprije su šutjele o svemu, a potom su ga odlučile prijaviti.

Moguće zastare?

Osim po tužnim ispovijestima zlostavljanih djevojaka, suđenje će ostati zapamćeno i po njegovoj averziji prema novinarima. Učitelj glazbe sav se usplahirio i zajapurio već kad bi u hodniku suda vidio novinare, a i na raspravama je ponavljao da ga smeta nazočnost predstavnika medija.

No, ostaje činjenica da će Jeršek barem još neko vrijeme morati biti pod lupom javnosti, iako će suđenje biti zatvorenog tipa. Valja napomenuti da je jedno kazneno djelo s kraja 1998. i početka 1999. godine, na štetu jedne djevojke, do izricanja prve presude u kolovozu 2005. palo u zastaru. Kazna Jeršeku vjerojatno je zato i bila nešto blaža (tužiteljstvo je predlagalo 7 godina zatvora) jer je kažnjen za bludničenje nad tri, a ne 4 djevojke. Ima li opasnosti od nove zastare, saznat će se uskoro.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook