Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar novom ministru poljoprivrede predložio kako riješiti obranu od tuče


U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je 29. srpnja 2024. godine održan sastanak na temu obrane od tuče na kojem su sudjelovali ministar poljoprivrede Josip Dabro zajedno sa suradnicima, delegacija Hrvatske zajednice županija predvođena županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda na čelu s ravnateljem Ivanom Güttlerom, priopćili su u srijedu iz Krapinsko - zagorske županije.

Kako navode u priopćenju, župan Željko Kolar je i ovom prilikom ministru Josipu Dabri predložio formiranje posebne ustanove koja će se baviti obranom od tuče. 

„Iskustva s terena govore da su se štete od tuče u našem pograničnom području počele povećavati u onom trenutku kad je Slovenija ukinula protugradnu obranu raketama. Nakon toga ju je ukinula i Hrvatska, a tuča je do danas postajala sve snažnija i snažnija.“, upozorio je župan Kolar te istaknuo kako u Europi postoji više područja koja se brane od tuče i koja jasno dokazuju nevaljanost argumenta da više nitko u Europsko uniji ne provodi protugradnu obranu. „Činjenica je da je meteorološka struka strašno napredovala u predviđanju vremenskih nepogoda, ali da se samom obranom od tuče nitko nije bavio zadnjih 40 godina. Zato predlažem da se oformi posebna ustanova koja bi se bavila samo obranom od tuče, ustanova koja će provoditi i znanstvena istraživanja i raditi na razvoju tehničkih aspekata protugradne obrane“, poručio je župan Kolar i dodao kako se svi slažu da će se klimatski ekstremi samo povećavati, a da Hrvatska jednostavno nije dovoljno bogata da se koncentrira samo na nadoknađivanje šteta od tuče.

Ministar Josip Dabro istaknuo je zabrinutost zbog sve većih klimatskih promjena te je u suradnji s ostalim sudionicima sastanka predložio da se stave sva raspoloživa sredstva na raspolaganje poljoprivrednicima u obrani od tuče. „Razgovaramo, razmjenjujemo iskustva sa znanstvenom zajednicom te smo otvoreni za sve prijedloge. Znanost je u obrani od tuče iznijela svoj stav, koji trebamo uvažavati, ali ćemo nastaviti istraživati i pronalaziti rješenja u suradnji sa znanstvenim dokazima i argumentima, koja će pomoći našim poljoprivrednicima u prilagodbi proizvodnje i ublažavanju šteta. To znači da mi kao Ministarstvo trebamo osluškivati poljoprivrednike na terenu, pratiti druge države i pokušati uz sve dostupne tehnologije doći do novih rješenja za naše poljoprivrednike po pitanju obrane od tuče“, rekao je ministar Dabro.

U provedenoj raspravi iscrpno je analizirana znanstvena osnova obrane od tuče te prakse ostalih država u Europskoj uniji i šire. Na sastanku se poseban naglasak stavio na očuvanje ljudskih života, kao i važnost ranog upozorenja na vremenske neprilike. Naglašeno je kako je potrebno uložiti dodatne napore i stvaranje zaliha materijala, poboljšanje infrastrukture na ugroženim područjima, koji svake godine trpe štete od nevremena. Zajednički cilj RH i EU je da uz niz intervencija pomogne poljoprivrednicima, da se kroz određeni vremenski period prilagodi klimatskim promjenama, shvate važnost osiguravanja svojih površina te kroz preciznu poljoprivredu, pametne tehnologije i digitalizaciju nastavljaju poljoprivrednu proizvodnju bez obzira na vremenske uvjete. Zajedničkim djelovanjem krajnji cilj će se ispuniti i dovesti do povećanja otpornosti poljoprivredne proizvodnje na prirodne nepogode.

Tuča se javlja na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, a obrana od tuče trenutno se provodi samo prizemnim generatorima i to na području 13 županija. Tuča je fenomen koji je ograničen na određena područja, javlja se periodično i sve češće te s više zrna i opasnija. U skladu sa Zakonom, operativnu obranu od tuče provodi Državni hidrometeorološki zavod te se provedba sustava obrane od tuče financira sredstvima državnog proračuna i uplatama županija branjenog područja (s do 1% sredstava proračuna županije).

Župan Željko Kolar je samo 2023. godine proglasio prirodne nepogode za četiri jedinice lokalne samouprave, u kojima je šteta procijenjena na čak 2.994.478,97 eura. Radilo se o području Općine Kraljevec na Sutli za 21. srpnja, o područjima Grada Donja Stubica i Općine Gornja Stubica 25. srpnja te za područje Općine Zagorska Sela 7. kolovoza.

"Za ublažavanje od vremenskih nepogoda kroz Program potpore poljoprivrednim proizvođačima u 2023. godini osigurana je potpora u iznosu od 25.000.000,00 EUR, korisnicima je ukupno isplaćeno 24.640.830,37 eura. S ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima u 2024. godini u Državnom proračunu potrebno je osigurati 1.115.700 EUR od čega 564.700 EUR iz Državnog proračuna, a ostatak (551.000 EUR) financiraju županije. U sklopu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH za razdoblje 2023.-2027. dodjela potpore za sufinanciranje premije osiguranja za police osiguranja nastavila se  kroz intervenciju 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednicima je na raspolaganju preko 70 milijuna eura u petogodišnjem razdoblju, a visina i intenzitet potpore ostali su isti.

U delegaciji Hrvatske zajednice županija bio je i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić voditelj Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Andrija Matić te glavna tajnica Zajednice Melita Pavlek. Na sastanku je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i načelnik Sektora za biljnu proizvodnju i tržište Miljenko Rakić te voditeljica Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave Petra Mikuš Jurković i načelnik Sektora za pravne, informatičke i opće poslove Danijel Ostoić", navodi se u priopćenju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook