Braniteljima potpora kao i Udruzi svinjogojaca

Autor

“Zagorski puran” dobiva više od nas invalida Domovinskog rata. Izjednačili su nas sa svinjogojcima iz Udruge

p_626229hvidra_zabok.jpg
“Zagorski puran” dobiva više od nas invalida Domovinskog rata. Izjednačili su nas sa svinjogojcima iz Udruge Pikača, koja je od općine Krapinske Toplice dobila 500 kuna, koliko i mi, na ime godišnje potpore - ogorčeni su članovi zabočke podružnice Hvidre, koji su sazvali konferenciju za novinare ogorčeni i neodazivanjem načelnika i gradonačelnika na njihovu godišnju skupštinu, što ih, kažu, posramljuje i ojađuje.

- Naglašavamo da nemamo ništa protiv drugih udruga, no mi smo marginalizirani do kraja. Pozvali smo sve na našu skupštinu, no došao je samo načelnik Svetog Križa Začretja, SDP-ovac Ivan Kranjčić, a ispričao se gradonačelnik Zaboka, također SDP-ovac, dok od drugih ni slova - rekli su u ime članstva Milan Martinić, predsjednik županijske zajednice Hvidre, Franjo Ferenčak, predsjednik podružnice Zabok, te dopredsjednik Ivan Novosel, ističući time da nisu u pravu oni koji ih odbacuju, jer su u vrijeme obrane domovine to navodno radili pod stijegom HDZ-a.

- Mi nismo politička udruga niti nas politika zanima. Okupljamo se i pokušavamo pružati podršku jedan drugome. Napravili bismo puno, brinuli se o svom članstvu i više da imamo sredstava, no i ovako si pomažemo, zbog čega smo uvjereni da je među našim članstvom stopa suicida najmanja - kažu.

Program uspijevaju realizirati ispod 50 posto, među ostalim i zbog porasta broja udruga, zbog čega ih se općine i gradovi često “riješe” s nekim sitnišem, ne shvaćajući što samim invalidima Domovinskog rata znači da se imaju gdje i s čim družiti i pomagati si.

- Nemamo novca za odlazak na sportske igre, nemamo za darove za djecu, a da nam Grad ne daje prostoriju, ne bismo imali gdje ni sastanke održati - žaloste se, naglašavajući da danas svi bježe od njih i izbjegavaju ih, što je za njih gore nego sve ono što su prošli na ratištu.

- Centri za psihosocijalnu pomoć ne rade kako treba, a mi kad provedemo dan skupa sa svojim suborcima imamo snage za dalje cijeli tjedan - dodaju i ističu da rade volonterski i s puno entuzijazma, ali se i pitaju do kad će imati snage, uz sve jači osjećaj odbačenosti od društva.

Izvor : Jutarnji list
NAjčitanije