OMIKRON U ZAGORJU: 70 posto cirkulirajućeg soja u Krapinsko – zagorskoj županiji je omikron

Autor kp/sp

Od 42 nasumično izabrana uzorka, 31 uzorak se pokazao kao sumnja na omikron. Uzorci će biti poslani na sekvenciranje, rezultati za dva tjedna

IMG_0282.JPG

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je da broj novooboljelih u 7 dana na 100 tisuća stanovnika raste i iznosi 448 protekli tjedan.

- U 7 dana bilježi se 558 novooboljelih, a 450 je bilo tjedan dana prije. U 7 dana preminulo je 7 osoba. Pada dnevni prosjek hospitaliziranih, koji je bio 66 prošli tjedan, a 72 tjedan prije. Raste udio pozitivnih osoba među testiranima, koji je 44 posto, bižimo se rekordu od 47 posto iz studenog – rekao je Skuliber.

Epidemiologinja dr. Bojana Mahmutović izvijestila je da je završeno cijepljenje 51,4 posto ukupnog stanovništva. Također, istaknula je da su u srijedu 5. siječnja u Mikrobilogiji HZJZ – a napravili analizu uzoraka poslanih iz Krapinsko – zagorske županije. – Od 42 nasumično izabrana uzorka, 31 uzorak se pokazao kao sumnja na omikron, dakle 70 posto. Ti će uzorci biti poslani na sekvenciranje, za dva tjedna ćemo definitivno znati rezultate – istaknula je dr. Mahmutović. Dakle, 70 posto cirkulirajućeg soja u Krapinsko – zagorskoj županiji je omikron.
Dr. Mahmutović upozorila je da će početi cirkulirati i gripa. - Od srijede je HZJZ odobrio cijepljenje protiv gripe osoba koje ne spadaju u rizične skupine, uz doplatu od 33 kune. Pozivamo građane da se cijepe i protiv gripe jer dolazi sezona – rekla je Mahmutović.


Također, istaknula je da booster doza cjepiva protiv korone povećava zaštitu s 30 posto na 70 posto onih koji su cijepljeni s 2 doze. Istaknula je da se smanjio interes za prvu dozu cijepiva, ali povećao interes za booster dozu.

Pomoćnica ravnatelj OB Zabok Bojana Kranjčec izvijestila je da je u OB Zabok trenutno 48 pacijenata, i broj se smanjio u zadnjih nekoliko dana. Na respiratoru je 11 pacijenata i 2 na visokoprotočnom kisiku. – 5 pacijenata je bilo umrlih nakon Nove godine, od 74 do 92 godine, od kojih je 4 bilo cijepljeno, ali s brojnim bolestima. Od Nove godine bilo je oko 1500 testiranih, 50 posto pozitivnih pacijenata, a veliki pritisak na testiranje znači da će i porasti broj pacijenta u bolnici – napomenula je Kranjčec.

Željka Žnidarić, ravnateljica Bolnice u Krapinskim Toplicama, rekla je da je konstantan broj covid pozitivnih pacijenata u bolnici 20 – ak. – Trenutno je na covid odjelu 17 pacijenata, nadamo se da će broj nastaviti padati, no spremni smo na ponovno povećanje broja pacijenata – rekla je Žnidarić.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je loša vijest što je omikron stigao u Krapinsko – zagorsku žpaniju. – Za očekivati je da će broj zaraženih rasti jer se širi puno brže nego dosadašnji virus. Kako se omikron širi, za očekivati je da ćemo opet početi puniti bolničke kapacitete i da nećemo moći pružiti punu zdravstvenu skrb drugim bolesnicima oboljelim od ostalih bolesti. Pozivam one koji se nisu do sada cijepili da se cijepe jer mi smo 2,6 posti ispod prosjeka u RH u procijepljenosti, to nije dobra vijest. Pridržavajmo se mjera koje je donio Stožer, mi kao stožer nećemo zahtijevati strožije mjere od nacionalnog Stožera, ali ćemo pratiti situaciju i u skladu s njom donositi odluke – rekao je župan.