Predsjednik HVIDR-e ukrao 390 000 kuna?

Autor

Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv predsjednika Upravnog vijeća Doma umirovljenika Svetog Nik

p_963000dom_umirovljenika.jpg
Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv predsjednika Upravnog vijeća Doma umirovljenika Svetog Nikole u Krapini Marijana Mikše, koji je i predsjednik krapinske Hvidre, te ravnateljice Ane Marinović. Mikšu Državno odvjetništvo tereti da je tijekom 2004. ukrao 390.000 kuna domu umiroljenika i time zloporabio svoj položaj i ovlasti.

To je izveo na način da novac u gotovini koji su pojedini štićenici plaćali za smještaj u domu jednostavno nije uplatio u blagajnu ili žiroračun doma. Također je u optužnici navedeno da je osim toga krivotvorio i račune za kupnju madraca i kreveta koji nisu nikada kupljeni, a i taj novac je prisvojio. Ravnateljicu Marinović optužnica tereti za nesavjestan rad u službi jer je propustila obaviti dužni nadzor i time nanijela štetu domu umirovljenika.

Inače su dom umirovljenika u Krapini država i mjerodavno ministarstvo dali na upravljanje krapinskoj Hvidri, koja sama odlučuje o smjeni rukovodstva doma. Iz republičke Hvidre kažu da oni ne mogu smijeniti rukovodstvo doma jer je on u mjerodavnosti krapinske udruge, na čijem je čelu Marijan Mikša, a ta mogućnost postoji jedino u slučaju pravomoćne sudske presude za kazneno djelo.

Dodaju da su oni podnijeli prijavu policiji nakon što nisu dobili godišnje izvješće o radu krapinske udruge i samog doma. Pokušali smo utjecati na krapinsku udrugu da riješi tu sitauciju, kažu u Hvidri, ali bez uspjeha te smo na kraju sve prijavili policiji.

Također se postavlja pitanje kako je država i mjerodavno ministarstvo baš krapinskoj Hvidri dalo na upravljanje dom umirovljenika, koji je vrijedan oko šest milijuna eura, a većinu novca za smještaj starijih osoba dom dobiva upravo od države, a neslužbeno doznajemo da je cijeli slučaj istraživala i Protuobavještajna agencija.

- Nisam vodila financijsko poslovanje i ne osjećam se krivom za nesavjesno poslovanje. Po struci sam socijalni radnik i prvenstveno sam vodila brigu o tome da osiguram što bolje uvjete života korisnicima našeg doma - kaže Ana Marinović, ravnateljica Doma umirovljenika Svetog Nikole.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije