Prethodni članak
Sljedeći članak

INTERVJU: Dejan Lež-osobni maser Ivice Kostelića

Priča Zabočana Dejana Leža više je nalik američkom snu, nego tipičnoj priči hrvatskog mladića. Prije nešto više od godin


Priča Zabočana Dejana Leža više je nalik američkom snu, nego tipičnoj priči hrvatskog mladića. Prije nešto više od godinu dana igrao je košarku za KK Zabok, radio kao maser na Jezerčici i vikende provodio sa svojim društvom u kojem je imao status voljenog člana.

No, jednog dana njegov brat Robert (najbolji košarkaš KK Zabok) i majka Dragica slučajno su čitajući novine ugledali oglas u kojem se traži maser u Hrvatskom skijaškom savezu i bez njegovog znanja ga prijavili. Ubrzo nakon toga, uslijedio je poziv Vedrana Pavleka koji ga je pozvao na probni rad. Zbilo se to u ponedjeljak, da bi već u utorak Dejan otputovao s Ivicom na trodnevne pripreme na Sljeme. Vratio se doma u petak i čekao odgovor da li je zadovoljio.

Sve sumjnje odagnao je Vedran Pavlek pozivom tog tjedna u nedjelju navečer: «Dejane, sutra dajte otkaz, u utorak putujete s nama na Hintertux», još i danas u Dejanovim ušima odzvanjuju riječi direktora Alpske reprezentacije Hrvatske. I tako je počelo jedno novo razdoblje u njegovom životu- postao je osobni trener najvećeg hrvatskog sportaša današnjice, Ivice Kostelića.

Dejane, kako je krenulo od samog početka suradnje s Kostelićima?

Od početka sam se dobro uklopio. Nakon trodnevnog treniranja na Sljemenu osjećao sam da će se Ivica odlučiti baš za mene. Cijela ekipa je fantastična. Na početku mi je puno pomogao Miodrag Petrović-Psiho, od njega sam dosta toga naučio. Uz mene su još u ekipi Ivičin trener, Vincencij Jovan –Cena i serviser skija Ivica Franjko-Frenki s kojim sam i cimer. Sve su to vrhunski profesionalci s kojim ću, vjerujem, ostati u kontaktu čitav svoj život.

Osim maserskog obavljaš i mnoge druge poslove u Kostelićevom timu?

Uz masiranje obavljam s Ivicom i fizikalnu terapiju, što mi čini veliko zadovoljstvo jer stalno zajedno smišljamo neke nove vježbe. Pomažem Anti Kosteliću prilikom suhog treninga, po potrebi postavljam stazu, a u slobodnim trenucima masiram i mlade reprezentativce. I dok smo kod kuće, stojim mu 24 sata na raspolaganju. Naporno je, ali izdrži se.

Kako izgleda jedan tvoj radni dan?

Budimo se oko 6. Postavljamo stazu i prvi trening započne oko 8.30, a traje do 12.00, nakon toga slijedi ručak i odmor, da bi drugi trening započeo od 17 i traje obično do 18.30. Nakon toga slijedi masiranje. To je kad treniramo na snijegu. Nešto je drukčiji tretman kad imamo suhe treninge kraj poznate Sušare u Hintertuxu.

Dejan Lež i Ivica Kostelić

Kakve su tvoje impresije o Ivici?

Totalni sportaš. 100% usredotočen. Sportaš bez poroka. Izrazito uporan ima svoj cilj i sve je tome podredio. Ivica kao i Janica teži tome da se što više stopi s prirodom. Dok se drugu pripremaju po najmodernijim teretanama, on skače po ogradama, diže balvane i upravo to mu daje još veću snagu. Od zadnjih 365 dana zajedno smo proveli gotovo 300, a iako je naš odnos prijateljski i dalje od mene zahtijeva čistu profesionalnost.

Priča se da je riječ Ante Kostelića-Gipsa uvijek zadnja?

Ivica jako poštuje svog oca i beskrajno mu vjeruje. Iako djeluje ozbiljno, Ante Kostelić je iznimno duhovita osoba s velikim smislom za humor i dosta svojih zamisli uspijeva nam prenijeti upravo kroz šalu. Mene zove Jožek, jel' kaže da se Zagorec ne može zvati Dejan.

S Kostelićima si imao prilike vidjeti i najmodernija svjetska skijališta. Koja su te najviše dojmila?

Val d' Isere je skijalište po mom ukusu, a tamo rade i najbolje kolače na svijetu. Drag mi je i Wengen gdje Ivica ima tradicionalno dobre rezultate. Po velikoj zimi svakako ću pamtiti američku turneju i Loveland, gdje su temperature bile ispod -30 stupnjeva. Tamo se spava na 3000 m, a Ivica često uzima kisik iz boce kako bi se što brže regenerirao. Radujem se što ću sljedeće godine upoznati Japan i Koreju.

Ugovor s Kostelićima veže te još dvije godine, pa će tako i Zagorje imati svog predstavnika na ZOI 2006. u Torinu?

Planiram ugovor odraditi do kraja i potpisati novi. Iznimno sam zadovoljan s korektnim odnosom obitelji Kostelić i Hrvatskog skijaškog saveza prema meni. Igrom slučaja, bit ću uz Ivicu na Olimpijadi u Torinu što će za mene biti velika čast. Koliko znam, Ivica se neće ništa posebno pripremati za to natjecanje, bit će to za njega utrka kao i svaka druga. On je i onako uvijek 100% spreman!

Razgovarao: Tomislav Zrinščak

Još članaka iz "Sport"

Facebook