Prethodni članak
Sljedeći članak

Četiri nove trafostanice Stubičkim Toplicama

Nakon izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola na području Stubičkih Toplica započet će izgradnja četiri trafostanic


Nakon izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola na području Stubičkih Toplica započet će izgradnja četiri trafostanice snage 250 kV radi podizanja jačine struje koja je u pojedinim naseljima, posebno u Strmcu i Jarkima te u obrtničkoj zoni, izuzetno slaba. Investicija je vrijedna oko 800.000 kuna, a Općina je ta sredstva već početkom godine doznačila Elektri Zabok, čiji će djelatnici izvoditi radove. Samu akciju u jednom su momentu zakočili pojedini mještani koje je prestrašila mogućnost zračenja spomenutih trafostanica.

Nema zračenja

-Odmah sam urgirao na Elektri Zabok, odakle je stigao njihov dopis s Rješenjem Ministarstva zdravstva u kojem stoji da kod budućih trafostanica nema štetnih utjecaja po ljudsko zdravlje s obzirom da su njihove vrijednosti značajno niže od dozvoljenih graničnih vrijednosti. Trafostanice su locirane na privatnim zemljištima koja su mještani prodali ili ustupili Elektri za montažu spomenutih trafostanica, no one će biti udaljene od stambenih objekata iako prema istraživanjima ni na udaljenosti od jednog metra od kuće ne bi bilo štetnosti od zračenja- izjavio je načelnik Stubičkih Toplica, Vladimir Bosnar.
Izgradnja trafostanica predviđena je do kraja ove godine, a omogućit će kvalitetniju snabdjevenost domaćinstava električnom energijom.

-Situacija je u naseljima u kojima gradimo trafostanice doista katastrofalna. Imamo slučajeve u naselju Strmec gdje zbog slabog napona struje koji varira između 140 i 160 volti ne mogu raditi veš mašine niti domaćice mogu kuhati na električnom štednjaku- rekao je načelnik Bosnar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook