Prethodni članak
Sljedeći članak

EKSTREMNI REKORD: Zagorski vinogradar već jučer odradio berbu


Iako vinogradari najavljuju kako će berbe ove godine biti znatno ranije nego inače, obzirom da grožđe uslijed sunčanog vremena brže dozrijeva, berbu u srpnju ipak nismo očekivali!

Naime, u vinogradu OPG – a Poštek na Stubičkom Kamenjaku prvu su berbu odradili jučer.

Dario Poštek ranu berbu ima svake godine, nekad početkom, nekad sredinom kolovoza, jer radi se o sorti Solaris, koja dozrijeva znatno ranije od ostalih sorata.

-Najranija berba kod nas je bila 9. kolovoza, a ove godine zbilja imamo ekstrem, da smo brali već 30. srpnja. No, grožđe je zrelo i moramo ga čim prije pobrati, jer ga zbog njegovih sitnih bobica i slatkoće napadaju ptice – kaže Dario Poštek.

Poštek je njemačke hibridne sorte  Solaris i Johanniter zasadio 2016. godine. Bio je u tome pionir. Radi se o sortama razvijenima na institutu u Freiburgu, koje su posebne po tome što su otporne na standardne bolesti grožđa – pepelnicu, peronosporu i botritis te ih nije potrebno tretirati fungicidima.

Zbog toga se pojačao i interes kod zagorskih vinara za ovim sortama, koje na ovom stubičkom brijegu lijepo rodi.

– Bio sam začetnik u tome, prvi u Hrvatskoj zasadio sam te sorte. U početku su mi se mnogi smijali, no sada se za ove sorte javio interes kod drugih vinara, koji su došli vidjeti kod mene vinograd ovih hibrida, pa zasadili i sami – kaže Poštek.

Kako je protekla godina, kaže, bila ekstremna po pitanju loših prinosa, obzirom da je tuča uništila urode u mnogim, pa tako i u stubičkom kraju, tako će ova godina biti dobra i grožđe će dozrijevati ranije, pojašnjava Poštek, ujedno predsjednik stubičke Udruge vinara i vinogradara 'Peharček'.

-Zbog puno sunčanih sati, redovne berbe bit će ranije, zbog toga je  ova kod nas upala u srpnju. Prinos će biti nešto manji. Zbog suše bobice se nisu toliko napunile, pa je grožđe manje mošteno. No, šećeri sz iznimno visoki. Trenutno su preko 100 oe, što je za ovo doba godine izuzetno visoko – dodaje Poštek, koji će kroz petnaestak dana brati i drugu hibridnu sortu, Johanniter.

Berbu je jučer odradila obitelj Poštek, a pridružili su im se prijatelji. Kako se i šika, juškalo se na zadnjem pobranom trsju, a onda i dobro pojelo i popilo.

U cijelu priču Poštek je krenuo iz znatiželje, a sada mu ova sorta daje jedna od najbolje ocjenjivanijih vina na ocjenjivanjima u Zagorju, ali i šire.

A osim u pravljenju ovih visokokvalitetnih vina, ovaj se vinar iskušao i u pravljenju pjenušca sorte Solaris, jednako dobrog i kvalitetnog, idealnog za zdravicu.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook