Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Zavirite u Akademis u Zaboku, hotel namijenjen praksi učenika ugostiteljske struke!

Nakon prakse u ovom objektu poslodavci će dobiti gotovog radnika 11 vrhunski opremljenih soba privući će vas zanimljivim nazivima


Na adresi Ivana i Cvijete Huis 2 u Zaboku, tik uz novouređenu i suvremeno opremljenu Srednju školu Zabok – Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, smjestila se sjajna priča, prva takva u Hrvatskoj. Akademis CUT Zabok.

Zagorska hiža. Seljačka buna. Neandertalac. Zagorski bregi. Eno Zagorje. Dvorac. Zelenjak. Izvor. Obrtnik. Etno Zagorje. Kajkavski mix. Ne, ovo nije samo pusto nabrajanje svega onoga što nas veže pri pomisli na Zagorje.

U ovih 11 zagorskih atrakcija od sada možete - prespavati. Doslovno. Naime, upravo ovim prepoznatljivostima  Zagorja nazvana je svaka od 11 luksuzno uređenih soba novog Akademisa udaljenog samo pola sata od Zagreba. Točnije, na adresi Ivana i Cvijete Huis 2 u Zaboku, tik uz novouređenu i suvremeno opremljenu Srednju školu Zabok – Regionalni centar kompetentnosti  u ugostiteljstvu i turizmu, smjestila se sjajna priča, prva takva u Hrvatskoj. Akademis CUT Zabok.

„Hrvatska trenutno ima 25 regionalnih centara kompetentnosti, a mi smo jedan od 6 u sektoru turizma. No, ponosni smo da smo ipak prvi koji smo otvorili svoj Akademis hotelskog tipa koji je namijenjen učenju temeljenom na radu i praktičnoj nastavi učenika srednje škole“, u uvodu će Veronika Kolman, voditeljica Akademisa CUT Zabok koja nas je provela kroz kapacitete.

Objekt je to koji može primiti do 40 gostiju i u kojem možete izabrati jednu od 9 hotelskih soba s tri, te po jednu s četiri i pet zvjezdica, jesti u restoranu u koji hrana dolazi iz vrhunski opremljene kuhinje i iz stručnih ruku iskusnih kuhara i konobara, ali i ono najzanimljivije u ovom objektu – na recepciji, u restoranu, u kuhinji ili sobi, dočekat će vas i poslužiti - učenici. Neki od više od 500 polaznika zabočke Srednje škole koji su se prijavili i bili odabrani odrađivati praksu u ovom novootvorenom Akademisu.

„Akademis je vrsta smještajnog objekta u kojem su uvjeti infrastrukture i opremljenosti fleksibilniji u odnosu na hotele i hostele. No u ovom objektu ciljano smo izgradili i opremili hotelske sobe na razini 3, 4 i 5 zvjezdica kako bismo učenicima pokazali razlike između pojedinih kategorija. Naš Akademis je inovativan način obrazovanja na obostrano zadovoljstvo učenika i njihovih budućih poslodavaca, jer kroz praksu s vrhunskim mentorima stječu iskustvo u hotelijerstvu, ugostiteljstvu ili kulinarstvu, a nakon završetka škole i prakse kod nas, potpuno su spremni za tržište rada. Ovim projektom pomažemo učenicima kako bi stekli što kvalitetnije praktično iskustvo, a njihovi budući poslodavci dobit će radnike odmah spremne za posao“, priča nam voditeljica Kolman dok nas provodi kroz kuhinju u kojoj grupa budućih kuharica upravo odrađuje praksu.

„Naša škola ima dva jedinstvena eksperimentalna programa koja smo pokrenuli prvi u Hrvatskoj, njihova izrada financirana je EU sredstvima, a nastali su na temelju suradnje s poduzetnicima iz sektora turizma i ugostiteljstva. Program Pomoćni ugostitelj namijenjen je i za učenike s teškoćama u razvoju, a naša škola je i u potpunosti prilagođena njihovim potrebama. Po završetku programa Tehničar za ugostiteljstvo učenici su kompetentni raditi na poslovima rezervacija turističkih usluga, pružanja i prodaje ugostiteljskih i drugih usluga, animacije, u seoskom i drugim oblicima turizma.

Oba programa koncipirana su po modularnom sistemu. Učenje  temeljeno na radu u Akademisu nastavak je modula u kojem nakon teorijskog dijela u učionicama te praktikuma s profesorima učenici dolaze ovdje u realnu situaciju s gostima. Cilj nam je kroz našu kuhinju približiti gostima Zagorje i sve ono najukusnije s čime se ponosi ovaj kraj, u vinskom podrumu ponuditi im naša najpoznatija vina, a otvoreni smo za sve suradnje s lokalnim OPG-ima i voljeli bismo da nam ih se javi što više. Tijekom cijelog projekta „ReCeZa- Regionalni centar Zabok“ surađivali smo s hrvatskim proizvođačima i dobavljačima i upravo smo tako i opremili cijeli objekt na što smo jako ponosni. Sav namještaj je hrvatski proizvod sa furnirom hrvatskog hrasta koji je radila tvrtka TVIN, dio namještaja imamo i iz zagorske firme Prostoria...

 Sustav pametnog upravljanja uveden je u sve sobe, u restoranu smo uveli program Remaris koji koristi 90% hrvatskih ugostitelja, na recepciji imamo program Rentlio na kojem se učenici svake godine natječu na državnom natjecanju World Skills Croatia u disciplini Poslovanja recepcije hotela... Sve programe koje imamo tu su kako bi učenike naučili radu u njima i pripremili ih za posao nakon završetka obrazovanja“, ponosno će Veronika Kolman, inače pravnica zaljubljena u turizam koja je poslovno iskustvo stekla u nekoliko velikih privatnih tvrtki, svojih 17 radnih godina provela je u gotovo svim ključnim područjima hotelijerstva i turizma, a sve to znanje posljednje dvije godine neumorno je implementirala u ovaj hvalevrijedan projekt za cijelu zajednicu.

Iza nje i njezinog tima od još 8 zaposlenih osoba te učenika - od dobivanja minimalnih tehničkih uvjeta i odobrenja za rad početkom lipnja, do danas - već je realizirano preko 250 noćenja, tri grupe dolazaka stranih gostiju povodom Erasmus+ projekata te 10-ak cateringa, a otvorili su i a la carte ponudu hrane i pića u svom restoranu za goste koji ne koriste smještaj.  

„Akademis je gradu Zaboku, ali i Krapinsko-zagorskoj županiji donio dodatnu ponudu budući da ovom dijelu Hrvatske nedostaje smještajnih kapaciteta, pogotovo za goste na proputovanju. Nalazimo se u blizini autoceste, jako lako nas je naći, ali i razina usluge, kvaliteta objekta i jedinstveni način rada s učenicima jesu naša prepoznatljivost. Također, u Akademisu se mogu primiti i rezervacije za grupe do 40 osoba, organizirati seminari i teambuildinzi za poslovne subjekte. Osim smještaja, restoran Akademisa nudi i a la carte ponudu te mogućnost organizacije degustacija i organizacije dnevnih evenata.

 

Ono što je ključno u ovoj našoj priči – Akademis će ostvarivati prihode, no oni nisu iste svrhe kao kod klasičnih ugostiteljskih i hotelskih objekata. Sve što radimo služi obrazovanju učenika kroz učenje temeljeno na radu. Prihode koje ostvarujemo koristimo za održivost poslovanja, a ono što ostane van troškova koristimo za unaprjeđenje obrazovne djelatnosti, kao što su dodatne edukacije, odlasci na natjecanja  i organizacija studijskih putovanja, financiranje neke usluge koju  škola trenutno ne pruža. Stoga pozivamo da nas posjetite, konzumirate naše usluge i pružite podršku našem radu. “

 

Akademis CUT Zabok i Regionalni centar kompetentnosti u Zaboku hrabro su probili led i već u startu pokazali svima put kako se u našoj zemlji s pametnim projektima i znanjem mogu napraviti nevjerojatne stvari. I mladima donijeti ljepšu budućnost.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook