Prethodni članak
Sljedeći članak

JER KAZALIŠTE TO ZASLUŽUJE: Evo kako napreduju radovu u varaždinskom HNK


Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, obišao je opsežne radove u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Ovi radovi, financirani dijelom iz vlastitih prihoda kazališta, dijelom uz sufinanciranje Ministarstva kulture Republike Hrvatske te najvećim dijelom ulaganjem Grada Varaždina, obuhvaćaju obnovu Velike scene, gledališta kazališta i dvorane Veček.

Na Velikoj sceni trenutno se izvode radovi na nadstroplju te se provodi demontaža i ponovna montaža drencher instalacije. Kako bi se omogućilo izvođenje tehnički zahtjevnijih predstava i programa, postojeći nosači scenske opreme bit će ojačani novim, rešetkastim nosačima, čime će se nosivost vertikalnih povlaka (cugova) povećati s 40 na 150 kg. Također, bit će ugrađeno deset motoriziranih vertikalnih povlaka. Nakon već završene obnove prvog kata, započinju restauratorski radovi na drugom katu loža i ograde balkona gledališta Velike scene. U parteru gledališta bit će pretapecirano 158 stolica te zamijenjen podni tapison.

U dvorani Veček izvodi se sanacija sanitarija, postavljaju se nova rasvjetna tijela, konzole, audio oprema te nove rolo zavjese s vodilicama.

Vrijednost radova iznosi oko 485 tisuća eura, a završetak se očekuje do kraja rujna ove godine, prije početka nove kazališne sezone.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako varaždinsko kazalište, koje trenutno slovi kao vodeće u Hrvatskoj prema posjećenosti, broju predstava, zaslužuje ova ulaganja te će publika zasigurno s oduševljenjem dočekati novu sezonu. „Naše kazalište je jedan od simbola ovog grada, popunjeno je do zadnjeg sjedala na svakoj predstavi, a osim toga, koristi se za brojna druga događanja, koncerte, svečanosti i manifestacije. Stoga je važno kontinuirano ulagati u njega i podizati ljestvicu još više. Također je važno istaknuti kako su prihodi kazališta porasli za čak 70 posto u posljednje dvije godine. Takvi rezultati zaslužuju pratiti obnovu i poboljšanja, kako bi naši sugrađani uživali u uređenom i ugodnom prostoru ove 151 godinu stare zgrade. Smatram da je varaždinski HNK to zaslužio.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook