Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte zelenu oazu u Varaždinu: 'Ovo je samo jedan kamenčić u mozaiku zelene agende koju promoviramo'


U utorak je u Ulici Augusta Šenoe predstavljena nova ozelenjena javna površina namijenjena pješacima i biciklistima u sklopu EU projekta PopUpUrbanSpaces kojeg, kao projektni partner iz Hrvatske, provodi Razvojna agencija Sjever DAN. Predstavljanju su nazočili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever DAN Željko Bedeković, direktorica gradske tvrtke Parkovi Jelena Sekelj, Ante Klečina sa Sveučilišta Sjever, direktorica TZ grada Varaždina Jelena Toth i pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina Vlado Podbrežnički.

Projektom će se izraditi strategija urbane mobilnosti Grada Varaždina te se provode pilot aktivnosti pretvaranjem Ulice Augusta Šenoe u ozelenjenu javnu površinu. U Šenoinoj je provedeno krajobrazno uređenje u obliku drvoreda koji će stvarati sjenu. Stabla su u mobilnim posudama izrađenim od cortena na koje su pričvršćene drvene modularne klupe otporne na vremenske uvjete.

Gradonačelnik Neven Bosilj rekao je kako je Šenoina ulica prije više od 4 godine, u proljeće 2020., bez jasnog cilja pretvorena u pješačku zonu. „S obzirom na to da smo imali puno drugih prioriteta za rješavanje u Gradu, tek sada je došla na red ova ulica. Čekali smo i projekt na koji se možemo prijaviti. PopUpUrbanSpaces je projekt vrijednosti 2, 2 milijuna eura jer se provodi u sedam zemalja EU. Jedan od projektnih partnera je naša agencija Sjever DAN te u njemu sudjeluje i Grad Varaždin. Sudjelovanjem imamo dva benefita. Prvi je ovaj mobilni drvored u Šenoinoj ulici s japanskim javorom koji će se još više razgranati i stvarati hlad da ovdje mogu odmoriti i uživati naši sugrađani. To je u sklopu naše zelene strategije kojom želimo ozeleniti centar grada i građanima skrenuti pozornost na to da se više kreću, bilo pješke ili biciklom. Druga velika prednost u ovom projektu je izrada strategije urbane mobilnosti koja je dogovorena sa Sveučilištem Sjever, a u sklopu koje će Grad Varaždin potpuno renovirati autobusne linije i kroz mjesec dana aplicirati na natječaj za električne autobuse. To je sveobuhvatan projekt, a ozelenjivanje Šenoine je samo jedan kamenčić u mozaiku te zelene agende koju promoviramo.“ – kazao je gradonačelnik. Dodao je kako nakon Špancirfesta kreće uređivanje Kačićeve ulice, zatim Pavlinske, a nakon toga i Ulice Augusta Šenoe koja će kao dio pješačke zone dobiti izgled kakav dolikuje ulicama u centru grada.

„Radi se o projektu PopUpUrbanSpaces koji se financira iz programa Europske Unije, sufinanciran od strane Interreg CENTRAL EUROPE Programa, a od čega će Razvojna agencija Sjever DAN iskoristiti oko 190 000 eura. Imamo 10 partnera iz 7 zemalja, uključene su Italija, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Poljska i Hrvatska. Projekt se nastavlja do 2025. godine tako da ćemo iskoristiti razne pogodnosti i riješiti probleme vezane uz urbanu mobilnost u Varaždinu.“ – rekao je Željko Bedeković.

Jelena Sekelj je istaknula kako je gradska tvrtka Parkovi, po uzoru na druge europske metropole koje koriste corten čelik za urbani mobilijar i dekoraciju u gradskim središtima, također koristila corten za izradu ovih žardinjera. „Napravili smo poseban dizajn da žardinjere mogu izdržati teret zemlje i stabala, a i klupice kako bi se ljudi mogli odmoriti. Odabrali smo japanski javor koji će se razgranati i stvarati hlad.“ – rekla je direktorica Parkova.

Ante Klečina sa Sveučilišta Sjever izradio je studiju urbane mobilnosti koja je dio ovog projekta: „Plan urbane mobilnosti je strateški plan napravljen prema špranci koju izrađuje Europska Unija kako bi pomogla europskim gradovima i regijama da na sličan način stvore kvalitetne planove održive mobilnosti koji sadržavaju primarne održive modove: pješačenje, bicikliranje i javni prijevoz te nudi mobilnost bez nužne upotrebe automobila što se tiče putničkog segmenta. Izuzetno mi je drago da je vodstvo Grada Varaždina prepoznalo mogućnosti razvoja i javnog prijevoza, biciklizma i pješačenja i mislim da to možemo učiniti puno boljim i učinkovitijim. Kvalitetna održiva mobilnost utječe ne samo na ekologiju već i na ekonomiju grada i razvoj gradskih središta, razvoj prigradskih naselja koja su onda i bolje uključena u funkcioniranje grada i svih njegovih segmenata te sam siguran u uspjeh cijelog projekta.“

Projekt PopUpUrbanSpaces pomaže u rješavanju problema koji proizlaze iz mobilnosti orijentirane na automobile. Ovaj problem rezultira zauzimanjem javnih prostora, stvaranjem prometnih gužvi, visokim emisijama stakleničkih plinova i negativnim utjecajem na okoliš i zdravlje stanovnika. Vrijeme provedbe projekta je od ožujka 2023. do veljače 2026. godine, a sufinanciran je od strane Interreg CENTRAL EUROPE Programa i Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook