Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija uputila posebna upozorenja Zagorcima koji svojim vozilima idu na more

  • autocesta kolone gužve kolona gužva

    Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell (Ilustracija)


Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku, a tijekom njih velik broj građana odlazi na more, najčešće osobnim automobilom ili, u manjem broju, motociklom. Pred nama je udarni turistički vikend, stoga je Policijska uprava krapinsko – zagorska uputila apel vozačima da se pridržavaju prometnih propisa te su, uz nekoliko upozorenja, podijelili i konkretne savjete kako da vozači svoje putovanje učine što sigurnijim. 

U prvom redu, skrenuli su pažnju na potrebu da se, osim vozila, za putovanje pripreme i sami vozači. „Prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila. Dakle, provjerite ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i drugo. Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama. Na putovanje krenite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena i, ukoliko je to moguće, izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi, odnosno, petak poslijepodne, subotu ujutro i nedjelju poslijepodne“, savjetuje PU krapinsko – zagorska.

Zakonske obveze
Nadalje, policija podsjeća vozače da moraju poštovati i izvršavati zakonske obveze i dužnosti.

„Ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje. Koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu. Pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu. Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja jer cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put. Poštujte ograničenja brzine kretanja, zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom. Ne koristite mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, koristite ga isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku i u svakoj situacije se pridržavajte naredbi policijskih službenika“, apeliraju iz policije.

Na autocestama
Budući da većina građana na godišnje odmore putuje autocestama, iz PU krapinsko – zagorske dali su dodatna, posebna upozorenja i savjete za vožnju autocestama. „Poštujte ograničenja zadana promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama. Prilikom vožnje autocestom, krećite se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje. Na autocesti ne zaustavljajte niti parkirajte motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene. Prilikom vožnje autocestom ne prelazite vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretječite prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držite potreban razmak, ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvodite bilo koju drugu radnju kojom ugrožavate ili dovodite u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu. Prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila i, bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja. U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite“, savjetuje policija.

Savjeti motociklistima 
Uz sve navedeno, podijelili su i posebne savjete te preporuke za vozače motocikala i mopeda.

„Prije vožnje očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite. Uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu, jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice. Zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nosite svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima. Poštujte ograničenja dopuštene brzine i prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti, odnosno, stanju i karakteristikama ceste. Provjerite tlak u gumama i upalite dnevno ili kratko svjetlo. Ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga. Prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga. Vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika. Iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se motocikli ili moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika“, podsjećaju iz PU krapinsko – zagorske iz koje, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivaju sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa te međusobno tolerantno ponašanje i strpljenje, kako bi ovo razdoblje proteklo sa što manje stradalih na prometnicama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook